środa, 18 lipca 2012

Racuchy z jabłkami

Bo nie zawsze musi być mięsny obiad :) 
Pyszne placuszki z kawałkami jabłek, posypane cukrem pudrem. Nieco zdrowsze bo z jogurtem naturalnym.
Racuchy z jabłkami
Składniki na ok. 4 osoby
  • Jogurt naturalny duży
  • 1 szklanka mleka
  • Jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • olej
Wszystkie składniki oprócz jabłek zmiksować do uzyskania gęstej masy. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i jeszcze na cieńsze kawałki. Dodać do masy, wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Jogurt naturalny można zastąpić również zsiadłym mlekiem lub kefirem.




6 komentarzy:

  1. Zgadzam się, lubię takie niemięsne obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłkowe racuszki na obiad czy kolację, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Pamiętam je z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mama zawsze takie robiła, ja czasami zamiast jabłek dodaję twarożek(najbardziej lubię Pilos z lidla), wychodzą równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam:) za pól godziny będę je miała na sniadanie, a do popicia zimne mleczko:))

    OdpowiedzUsuń