czwartek, 12 lipca 2012

Domowy ser Mascarpone

Niedawno natknęłam się na przepis na domowy ser mascarpone, stwierdziłam - pewnie i tak nie wyjdzie, niemożliwe, dużo pracy itd. Ale jednak spróbowałam i o dziwo wyszedł mi! 

Ten biały, czasem słomkowo-żółty, kremowy, łagodny świeży ser jest dość zwarty, ale jednocześnie całkiem sprężysty i gładki, dzięki czemu łatwo się go rozprowadza. Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ser posiada słodki, kremowy, bardzo delikatny, lekko maślany, neutralny smak.


A o to przepis na domowy ser Mascarpone

Na 250g serka potrzeba:
  • 500ml śmietany ponad 30%, deserowa, do ubijania, pasteryzowana lub UHT
  • 1-2 łyżeczki soku cytrynowego lub kwasek cytrynowy
Niektórzy robią go z termometrem, ja jednak robiłam na oko.

Śmietanę podrzać w garnku (cały czas mieszając, aby się nie przypaliła) do ok. 85 stopni (czyli przed samym wrzeniem). W tym momencie dodać sok cytrynowy lub kwasek. Podrzewać co jakiś czas (nie gotować), włączać co jakiś czas i mieszać, aż powstaną małe grudki sera ( ja to robiłam dosyć długo ok. 20 minut). Odstawić na dłużej z ognia, wtedy masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu, przygotować miskę lub garnek, sitko i cienką ściereczkę lnianą lub kilka warstw gazy. Na garnek położyc sitko, a na sitko ściereczkę a następnie wylać masę serową, aby odciekła serwatka. Po godzinie wstawić do lodówki na całą noc lub 12h. Przełożyć serek do pojemniczka. I tak o to ser mascarpone gotowy!

6 komentarzy:

  1. uff, gratuluję i podziwiam! Uwielbiam mascarpone, ale nie wiem, czy będę miała tyle cierpliwości co Ty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, to raczej już tego nie powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, przecież to takie proste!... fajnie Ci wyszedł, tak profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Dzieki za przepis
    Uwielbiam ten serek!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, pracochłonny ten serek. Nie wiem, czy bym się odważyła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podgrzanie smietanki i dodanie soku z cytryny jest według was pracochłonne? To jestem ciekawe jaką macie opinie na temat duszenia mięsa przez 3 dni podgrzewając je do odpowiedniej temperatury co 3 godziny :)) Serek mi wyszedł ślicznie, i już chłodzi się w deserku Tiramisu, Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń