sobota, 14 lipca 2012

Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków to moja ulubiona, jest pożywna i można do niej dodać praktycznie wszystko co mamy w lodówce. Kilkudniowa szynka, mięso mielone czy kiełbaska a może kurczak. Wszystkie wchwyty dozwolone. Moja ulubiona wersja to z mięsem mielonym. 



Zapiekanka z ziemniaków
  • 1kg ziemniaków 
  • 30 dag mięsa mielonego lub kiełbasa lub inne mięsko
  • pare pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • pare plastrów sera lub troche utartego
  • sól, pieprz
Podsmażyć mięsko lub kiełbaskę, dorzucić cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Dosmakować, dosolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kłaść najlepiej do dużej miski. Do ziemniaków wrzucić mięsko z cebulą i z pieczarkami, 3 łyżki śmietany i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wymieszać, dodać ok. łyżeczkę soli ( w zależności od ilości ziemniaków). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ziemniaczki. Pieć w temperaturze 180 stopni przez godzine lub półtorej, należy sprawdzić po godzinie czy ziemniaki są miekkie. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaczi serem żółtym i piec jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki :) Pozwalają wykorzystać bardzo wiele składników zalegających w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż uwielbia ziemniaki, więc pewnie zainspirowana Twoim daniem zrobię coś w tym stylu niebawem :)
    jestem przed obiadem, więc robisz mi smak teraz tą zapiekanką :]
    pozdrawiam!
    O.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam tą zapiekankę! ziemniaki praktycznie zawsze są w domu do tego jakies mięsko czy wędlina, zapiekamy i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kiedy zrezygnowałem z pieczywa, kasz zawierających gluten i przetworów mącznych zastanawiałem się jak będzie wyglądało moje życie bez szybkiej kanapki przez obiadem, śniadania bez kanapki, kolacji bez kanapki. Hmmm. Jakoś wygląda! Nawet lepiej! Wreszcie poświęcam marnotrawiony czas na coś co daje mi potem mnóstwo przyjemności. Zapiekanki, szczególnie z ziemniaków są the best!

    OdpowiedzUsuń