piątek, 27 lipca 2012

Tort Tiramisu

Przepyszny tort tiramisu z okazji urodzin Taty:)


Tort Tiramisu


Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
  • 8 łyżek stołowych cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • wydrylowane wiśnie

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyłożyć wiśnie. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Po wystygnięciu przekroić na 3 blaty.



Krem

  • 4 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 500g mascarpone
  • 3 białka

Dodatkowo

  • Szklanka kawy przestudzonej
  • Kakao
  • Żelatyna( jeśli masa jest zbyt płynna)

Żółtka i cukier utrzeć w misce żaroodpornej na kremową masę, dodać mleko i dalej chwilę ubijać.

Zagotować wodę w garnku, nad tym garnkiem umieścić miskę z masą i mieszać aż masa zgęstnieje, a następnie odstawić do wystygnięcia.

Do masy dodać serek mascarpone, wymieszać. Ubić białka i wymieszać z masą. Jeśli masa jest zbyt płynna można dodać nieco żelatyny.

Blaty biszkoptowe polać kawą, można również nieco alkoholu i wyłożyć część masy i posypać kakao, ułożyć kolejny blat itd. Wierzch posypać kakao. Ciasto włożyć do lodówki.


1 komentarz: