Kurczak
nabity na butelkę (Kurczak na butelce)
- Kurczak w całości (mój ma ok. 2kg)
- Butelka z piwem
- Ulubione przyprawy i zioła
- Troszkę oliwy
Kurczaka przygotować należy dzień wcześniej, tak aby marynował się
całą noc. Kurczaka umyć, wysuszyć. A następnie wysmarować oliwą, ulubionymi
przyprawami i ziołami. Zostawić w lodówce na całą noc. Butelkę w piwem wymoczyć
w wodzie, tak aby odeszły wszystkie etykietki. Odlać połowę piwa do szklanki.
Nabić kurczaka na butelkę, tak aby koniec butelki wystawał na zewnątrz. Piec w
piekarniku (w zależności od wagi kurczaka, na 1kg masy przypada 1 godzina
pieczenia, ja piekłam 2 godziny). Podczas pieczenia można polewać kurczaka
piwem.
Tez o nim kiedys slyszalam i tez myslalam, ze trudno go zrobic!Zachecilas mnie do sprobowania!
OdpowiedzUsuńZrobic go to nic trudno i naprawdę warto!!
UsuńZawsze rozbraja mnie jego wygląd, jakby siedział albo stał i na coś czekał:P
OdpowiedzUsuńHehe tak:D Siedzi jak na tronie :D
UsuńKurczak wygląda pysznie :) Mój był trochę bardziej spalony, ale i tak pokochałem taką wersję kurki :) Moja znajoma zamiast kurczak na butelce nazywa potrawę kurczakiem po generalsku, bo tak stoi jak generał :)
OdpowiedzUsuńHehe świetna nazwa:D kurczak po generalsku - bardzo mi się podoba:D
Usuńja robiłam kilka razy kurczaka ale nabijałam na rożen domowy, zawsze się rozwalił i tylko sie na maxa wkurzałam. teraz wypróbuję tą wersję ale mam pytanie czy kurczak przychodzi piwem? bo mam 5 letnie dziecko i nie chciałbym żeby jadł kurczaka z piwem, chyba mnie rozumiecie :) pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńNie przechodzi piwem, piwo nadaje jedynie wilgotności kurczakowi, a zamiast piwa można nalać bulion lub wodę
Usuń