poniedziałek, 23 lipca 2012

Sos pieczarkowy z kurczakiem

Sos można zrobić bez kurczaka i będzie tak samo smaczny.


Sos pieczarkowy z kurczakiem
  • 30 dag pieczarek
  • Jedna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • marchewka
  • kilka łyżek śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • kostka rosołowa
Zagotować litr wody (można więcej). Do gotującej się wody, wrzucić pokrojoną w kostkę 1 cebulę i pokrojoną w krążki marchewkę, dodać kostkę rosołową. Kurczaka i pieczarki pokroić i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, przyprawić i dodać do bulionu. Chwilę gotować, dodać śmietanę. Zrobić zasmażkę: mąkę podsmażyć na suchej patelni, kiedy zrobi się lekko brązowa, zalać małą ilością wody, rozmieszać, dolać do sosu. Dosmakować solą i pieprzem. Posypać koperkiem i pietruszką. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub makaronem.


1 komentarz: