wtorek, 17 lipca 2012

Kotlet po czesku

Kotlet po czesku - skąd nazwa? Otóż miałam przyjemność jeść tego kotleta w restauracji w moim rodzinnym miasteczku i taką ma właśnie nazwę w karcie. Gdy zasmakowałam go, postanowiłam odtworzyć w domu. Kotlety są bardzo smaczne i syte. 




Kotlety po czesku

Składniki na 2 kotlety:
  • kotlet z piersi kurczaka lub schabowy
  • parę pieczarek
  • cebula
  • ser żółty
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
Kotlety utłuc, popieprzyć, posolić, posypać ulubioną przyprawą, wypanierować w jajku i bułce, usmażyć jak zwykłe kotlety. Pieczarki i cebulkę usmażyć na osobnej patelni, przyprawić. Na blaszkę wyłożyć kotlety. Na kotlety nakładać pieczarki z cebulką, a na to ser żółty. Zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia sera.


2 komentarze:

  1. mniam! urozmaicenie zwykłego kotleta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tym kotlecikiem:) Ciekawe czy bez panierki też będzi smaczny, bo ja ostatnio wszystko grilluję:)

    OdpowiedzUsuń