czwartek, 5 lipca 2012

Ptasie mleczko na zimno

Tym razem deser idealny na upały. Ptasie mleczko na zimno rozpływa się w ustach.


Ptasie mleczko na zimno

  • 1 paczka biszkoptów 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 bite smietany w proszku - śnieżki
  • 2-3 galaretki owocowe
  • owoce
Tortownicę o śr. 23cm wyłożyć biszkoptami. Można również pominąć biszkopty. Przygotować pierwszą warstwę - galaretkę o dowolnym smaku rozpuścić w połowie zalecanej wody - 250ml, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie do miski wlać szklankę mleka, dodać śnieżkę i zmiksować do ubicia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę ostrożnie wlać na biszkopty, aby nie podeszły do góry. Wstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu wylać następną warstwę przygotowaną tak samo z innego smaku galaretki. Na koniec można wylać galaretkę przygotowaną już wg instrukcji na opakowaniu. Posypać owocami.  Niestesty moja tortownica była za mała i galaretka się już nie zmieściła. 





1 komentarz:

  1. proste i wygląda smacznie :))))

    pozdrawiam ladies cooking

    OdpowiedzUsuń