niedziela, 1 lipca 2012

Zupa serowo-cebulowa

Wczoraj zrobiłam moją ulubioną zupę serowo-cebulową, przepis na nią wymyśliłam sama. Początkowo była to zupa cebulowa, jednak z czasem uległa małej modyfikacji.



Zupa serowo-cebulowa

  • wywar warzywny
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • 100-150g śmietany
  • koperek, pietruszka
  • serek topiony
  • grzanki
  • kilka plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz
Do wywaru warzywnego, dodać ziemniaki i marchewki. Na patelni na maśle smażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po lekkim przyrumienieniu dodać śmietanę i smażyć do zabulgotania. Do ugotowanych ziemniaków wlać cebulę ze śmietaną. Wrzucić serek topiony. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony koperek lub pietruszkę.
Na patelni podmażyć grzanki.
Nakładać zupę, na wierzch grzanki i ser żółty.

Ciągnący się ser na grzankach - pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz