Zupa serowo-cebulowa
Wczoraj zrobiłam moją ulubioną zupę serowo-cebulową, przepis na nią wymyśliłam sama. Początkowo była to zupa cebulowa, jednak z czasem uległa małej modyfikacji.
Zupa serowo-cebulowa
- wywar warzywny
- 3-4 ziemniaki
- marchewka
- 3 cebule
- łyżka masła
- 100-150g śmietany
- koperek, pietruszka
- serek topiony
- grzanki
- kilka plastrów sera żółtego
- sól, pieprz
Do wywaru warzywnego, dodać ziemniaki i marchewki. Na patelni na maśle smażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po lekkim przyrumienieniu dodać śmietanę i smażyć do zabulgotania. Do ugotowanych ziemniaków wlać cebulę ze śmietaną. Wrzucić serek topiony. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony koperek lub pietruszkę.
Na patelni podmażyć grzanki.
Nakładać zupę, na wierzch grzanki i ser żółty.
Ciągnący się ser na grzankach - pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz