czwartek, 26 lipca 2012

Cannelloni z mięsem i groszkiem


Pyszne włoskie danie, przepis zaczerpnęłam ze strony http://mojeconieco.com/cannelloni/  Nieco go zmodyfikowałam dodając groszek konserwowy. Farszu wychodzi zdecydowanie więcej i jest naprawdę smaczne. Ostatnio wyszło mi 24 rurki, ale mięsa było 500g i przy takiej ilości polecam zrobić więcej sosu, aby rurki nie były suche i pięknie się upiekły. Moje modyfikacje kursywą.

Danie zajmuje około godzinę ale naprawdę warto się potrudzić z faszerowaniem, bo efekt jest naprawdę warty zachodu.




Cytuję przepis:

Cannelloni

Składniki:

  • 12 rurek makaronu Cannelloni (ja kupiłam cannelloni Lubella i całe opakowanie mi zeszło ok. 24 rurki)
  • 350 – 400 g mielonego mięsa (dałam troszkę więcej niż 500g mięsa wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 5 – 6  pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce świeżych poszatkowanych ziół – oregano i bazylii
  • szklanka startego żółtego sera
  • szklanka mleka
  • po łyżce masła i mąki
  • Dodatkowo groszek konserwowy (cała puszka bez zalewy)

Przygotowanie:

Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z łyżką oleju.  Dodać mięso i smażyć aż przestanie być surowe często mieszając. Dodać starte na grubych oczkach pieczarki i dusić około 5 minut. Otworzyć puszkę pomidorów, wyciągnąć 2 sztuki i pokroić w kostkę. Dodać do farszu na patelnię i dalej dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.



Sos: Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i wymieszać tworząc zasmażkę. Dodać szklankę mleka, sok z pomidorów z puszki i pokrojone w kostkę (bądź zmiksowane) pomidory oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem i poszatkowanymi ziołami. (Warto zrobić więcej sosu, aby polać na talerzu rurki)



Naczynie żaroodporne na spodzie grubo wysmarować masłem, wylać również troszkę sosu by rurki makaronu od spodu nie były twarde. Napełnić szczelnie rurki makaronu farszem i ułożyć w naczyniu.



Dokładnie polać je sosem a następnie posypać startym serem. Przykryć naczynie folią aluminiową.



Piec w temperaturze 200 stopni 25 – 30 minut.




2 komentarze:

  1. te cannelloni wyglądają bardzo dobrze i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń