czwartek, 18 lipca 2013

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie jogurtowym z czosnkiem, bardzo miękka i soczysta. 

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym
Składniki dla 4 osób:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka w proszku
  • naczynie Emako
Pierś przeciąć na 4 kotlety, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić do sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Położyć mięso i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Podawać z ziemniakami lub z ryżem. 






6 komentarzy:

  1. na pewno bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię - narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre :) tylko niewiem dlaczego mi sie ścioł te sosik ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej a pieczesz pod przykryciem czy odkryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam kilka razy i raz z przykryciem, raz bez i nie ma różnicy

      Usuń