Drożdżówki z jagodami - jagodzianki
Składniki na 23 małe drożdżówki:
- 3,5 szklanki mąki + do podsypywania
- 50g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100g masła rozpuszczonego
- 1/2 szklanki cukru + łyżka do zaczynu
- 2 jajka + żółtko do smarowania
- szczypta soli
- miseczka jagód + 3 łyżki cukru
- 100g mąki
- 50g masła
- 50g cukru
Mąkę przesiać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać lekko i dodać rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Ciasto wyrobić do momentu odrywania się ciasta od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i znów odstawić.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, zagnieść.
Następnie ciasto rozwałkować na ok. 1-2cm. Wycinać szklanką koła, rozciągnąć lekko, nałożyć łyżeczkę jagód i przykryć drugim kołem z ciasta. Zakleić dobrze brzegi. Posmarować żółtkiem. Posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Musiałby zostac szybko zjedzone wyglądają obłednie
OdpowiedzUsuńjejku!
OdpowiedzUsuńale pyszne O.O
dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5! :)
porywam jedną do kolacji!
OdpowiedzUsuń