wtorek, 9 lipca 2013

Drożdżówki z jagodami - jagodzianki

Pyszne drożdżówki z jagodami i kruszonką. Idealne do kawy.


Drożdżówki z jagodami - jagodzianki

Składniki na 23 małe drożdżówki:

  • 3,5 szklanki mąki + do podsypywania
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki cukru + łyżka do zaczynu
  • 2 jajka + żółtko do smarowania
  • szczypta soli
  • miseczka jagód + 3 łyżki cukru 
Kruszonka

  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g cukru
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru. Zostawić do "ruszenia się" drożdży. 
Mąkę przesiać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać lekko i dodać rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Ciasto wyrobić do momentu odrywania się ciasta od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i znów odstawić. 
W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, zagnieść. 
Następnie ciasto rozwałkować na ok. 1-2cm. Wycinać szklanką koła, rozciągnąć lekko, nałożyć łyżeczkę jagód i przykryć drugim kołem z ciasta. Zakleić dobrze brzegi. Posmarować żółtkiem. Posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia. 


3 komentarze: