Torcik truskawkowy
Tortownica o średnicy 23cm
Biszkopt- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać najlepiej przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut i wystudzić.
Masa truskawkowa
- 800g truskawek
- serek naturalny 200g
- jogurt naturalny 300g
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Dwie galaretki rozpuścić w 250ml wody. Truskawki zmiksować, dodać serek i jogurt, a następnie cukier. Nie dawać więcej cukru, ponieważ galaretki sa słodkie. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodać do masy i zmiksować. Włożyć na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.
Wierzch- garść truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Super,na pewno wypróbuje :P
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje! :) Lekka, delikatna pianka, pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda, super deser na lato!
OdpowiedzUsuńduuużo masy truskawkowej, to mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńWygląda lekko i soczyście, mniam:)
OdpowiedzUsuń