wtorek, 2 lipca 2013

Torcik truskawkowy

Pyszne ciasto na zimno z truskawkami. 
Torcik truskawkowy
Tortownica o średnicy 23cm
Biszkopt
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać najlepiej przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut i wystudzić.
Masa truskawkowa
  • 800g truskawek 
  • serek naturalny 200g
  • jogurt naturalny 300g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
Dwie galaretki rozpuścić w 250ml wody. Truskawki zmiksować, dodać serek i jogurt, a następnie cukier. Nie dawać więcej cukru, ponieważ galaretki sa słodkie. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodać do masy i zmiksować. Włożyć na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.
Wierzch
  • garść truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu, truskawki pokroić w połówki. Ułożyć truskawki na masie truskawkowej. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać na resztę ciasta. Schłodzić w lodówce. 




6 komentarzy:

  1. Super,na pewno wypróbuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje! :) Lekka, delikatna pianka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie wygląda, super deser na lato!

    OdpowiedzUsuń
  4. duuużo masy truskawkowej, to mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda lekko i soczyście, mniam:)

    OdpowiedzUsuń