środa, 10 lipca 2013

Domowe kotlety sojowe

Kupione w sklepie przetworzone kotlety sojowe w niczym nie przypominają tych domowych. Kupne smakują jak tektura z trawą, a te domowe są naprawdę smaczne, przypominają kotlety jajeczne
Ziarno soi dostarcza witamin: B1, B6 oraz kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi. 
Moje kotlety są bardzo sycące, podawałam je z sosem pieczarkowym. Aby przygotować kotlety, należy namoczyć soję dzień wcześniej. 
Domowe kotlety sojowe
Składniki na ok. 12 kotlecików
  • 1 opakowanie soi Sante 350g
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • bułka tarta
Wypłukane ziarna soi moczyć w zimnej wodzie ok. 12 godzin (najlepiej całą noc). Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą wodą, posolić i gotować ok. 2 godziny. Soja nie będzie bardzo miękka. Ugotowaną soję zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Mój blender miał trudność, ale udało się. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Do soi dodać surowe jajko, pieczarki i cebulę, pokrojony szczypiorek. Dosmakować solą i pieprzem. Formować kule, posypać delikatnie bułką tartą i smażyć na rumiano. Można podać z sosem pieczarkowym



3 komentarze:

  1. Musiały być wyborne ;) Muszę coś z takimi pokombinować też ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota, może w weekend zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne:) wyglądają dużo lepiej niż te ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń