poniedziałek, 15 lipca 2013

Placuszki z cukinii

Pyszne i szybkie placki cukiniowe. Można podać z dipem jogurtowym.


Placuszki z cukinii
  • 1 młoda cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów Sante
  • 1 łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól, pieprz
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić lekko i zostawić do puszczenia soku. Następnie odcisnąć i zetrzeć lub posiekać ząbek czosnku. Do cukinii dodać jajko, otręby, mąkę i ser, dosmakować solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Formować płaskie kotleciki i smażyć na małej ilości oleju.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam i jem je co dziennie, choć robię odrobinę inaczej. One u mnie też dziś na blogu, ale Ci powiem że nie są takie szybkie w zrobieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi szybko z nimi zeszło:) Można wrzucić do malaksera wszystko i upiec w piekarniku wtedy jest jeszcze szybciej :)

      Usuń