sobota, 13 lipca 2013

Kruche ciasto z porzeczkami z bezą kokosową

Pyszne owocowe ciasto z porzeczkami i bezą kokosową. Kwaśne porzeczki idealnie komponują się ze słodką bezą. Przepis znaleziony w gazecie. 

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą kokosową


Ciasto
  • 500g porzeczek
  • 400g mąki
  • 1 kostka masła 250g
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wierzch
  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • kilka biszkoptów drobno pokruszonych
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
Porzeczki opłukać, wyszypułkować i wysuszyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitych białek wmieszać wiórka kokosowe i porzeczki. 
Na podpieczonym spodzie ciasta wyłożyć pokruszone biszkopty a następnie pianę. Ciasto piec jeszcze ok. 30 minut. 



9 komentarzy: