Kruche ciasto z porzeczkami i bezą kokosową
Ciasto
- 500g porzeczek
- 400g mąki
- 1 kostka masła 250g
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- kilka biszkoptów drobno pokruszonych
Ciasto rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
Porzeczki opłukać, wyszypułkować i wysuszyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitych białek wmieszać wiórka kokosowe i porzeczki.
Na podpieczonym spodzie ciasta wyłożyć pokruszone biszkopty a następnie pianę. Ciasto piec jeszcze ok. 30 minut.
Najbardziej podoba mi się ta popękana "skorupka" na wierzchu hihi;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam takie ciacha ;)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńboskie połączenie! no i wygląda nieziemsko, pyszota:)
OdpowiedzUsuńjest pyszne
OdpowiedzUsuńdo ciasta dodajcie szczyptę proszku do [ieczenia
OdpowiedzUsuńpieczenia:)
OdpowiedzUsuń