Chłodnik litewski z botwinki
Chłodnik idealny na upalne dni. Pyszny i zdrowy. I ten piękny kolor.
Chłodnik litewski
- 6 młodych buraczków z łodygami (botwinka)
- 5 małych ogórków lub 2 większe
- 500g jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- jajka ugotowane na twardo
Buraki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łodygi pokroić. Ugotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Wywar zostawić. Wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Warzywa wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać ok. szklankę wywaru z buraków. Dosmakować solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut lub dłużej. Podawać z jajkiem na twardo.
Jeszcze w tym roku nie jadłam, koniecznie muszę zrobić na te upały :)
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam chłodnika ;)
OdpowiedzUsuń