piątek, 5 lipca 2013

Chłodnik litewski z botwinki

Chłodnik idealny na upalne dni. Pyszny i zdrowy. I ten piękny kolor. 
Chłodnik litewski
  • 6 młodych buraczków z łodygami (botwinka)
  • 5 małych ogórków lub 2 większe
  • 500g jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jajka ugotowane na twardo
Buraki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łodygi pokroić. Ugotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Wywar zostawić. Wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Warzywa wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać ok. szklankę wywaru z buraków. Dosmakować solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut lub dłużej. Podawać z jajkiem na twardo.




3 komentarze:

  1. Jeszcze w tym roku nie jadłam, koniecznie muszę zrobić na te upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie jadłam chłodnika ;)

    OdpowiedzUsuń