Kompot rabarbarowy z porzeczkami
Orzeźwiający i pyszny kompot z rabarbaru, czerwonych porzeczek i liśćmi dzikiej mięty, a wszystkie składniki z mojego ogródka :)
Rabarbar uważany jest za warzywo antynowotworowe, dlatego warto go jeść. Należy pamiętać, że najzdrowszy jest zbierany do lipca ponieważ starszy ma więcej kwasu szczawiowego.
Kompot rabarbarowy
- 6-7 łodyg rabarbaru
- mała miseczka porzeczek czerwonych
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 litry wody
- cukier
- liście mięty
Rabarbar obrać i pokroić w 2 cm kawałki, wrzucić do wody wraz z porzeczkami i gotować ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny i cukier wg uznania. Wystudzić. Kompot najlepszy jest pod odstaniu - ok. 1-2 godzin. Ozdobić miętą.
bardzo lubie rabarbar i owoce...Wszelakie kompoty robie dzieciomna grila...
OdpowiedzUsuń