czwartek, 4 lipca 2013

Kompot rabarbarowy z porzeczkami

Orzeźwiający i pyszny kompot z rabarbaru, czerwonych porzeczek i liśćmi dzikiej mięty, a wszystkie składniki z mojego ogródka :)
Rabarbar uważany jest za warzywo antynowotworowe, dlatego warto go jeść. Należy pamiętać, że najzdrowszy jest zbierany do lipca ponieważ starszy ma więcej kwasu szczawiowego.


Kompot rabarbarowy
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • mała miseczka porzeczek czerwonych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 litry wody
  • cukier
  • liście mięty
Rabarbar obrać i pokroić w 2 cm kawałki, wrzucić do wody wraz z porzeczkami i gotować ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny i cukier wg uznania. Wystudzić. Kompot najlepszy jest pod odstaniu - ok. 1-2 godzin. Ozdobić miętą.



1 komentarz:

  1. bardzo lubie rabarbar i owoce...Wszelakie kompoty robie dzieciomna grila...

    OdpowiedzUsuń