sobota, 20 lipca 2013

Fatayer

Fatayer jest to znana przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, z ciasta drożdżowego nadziewana szpiankiem, serem lub mięsem. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Fatayer
Składniki na 10 średnich sztuk
Ciasto:
  • 450g mąki
  • 20g drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Do letniej wody wkruszyć drożdże, posypać cukrem i odstawić do "ruszenia się" drożdży.
Na stolnicy wysypać mąkę, wymieszać z solą, olejem i jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz. 

Farsz
  • 700g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • 1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka oliwy
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa Harissa Skworcu (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)
  • sól, pieprz
Mięso podsmażyć na patelni na łyżce oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek, a kolejno pół przecieru pomidorowego. Dosmakować przyprawami.
Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować łódki. Środek łódek wysmarować resztą przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. 



3 komentarze:

  1. Sama fatayer już gdzieś widziałam, ale podoba mi się, że w tym wpisie dokładnie na zdjęciach widać jak zawinąć ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. podobne do chaczapuri z wyglądu, tylko nadzienie inne :)
    podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń