Składniki na 10 średnich sztuk
Ciasto:
- 450g mąki
- 20g drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Na stolnicy wysypać mąkę, wymieszać z solą, olejem i jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz
- 700g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- 1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- papryka słodka i ostra w proszku
- zioła prowansalskie
- przyprawa Harissa Skworcu (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)
- sól, pieprz
Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować łódki. Środek łódek wysmarować resztą przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Sama fatayer już gdzieś widziałam, ale podoba mi się, że w tym wpisie dokładnie na zdjęciach widać jak zawinąć ciasto.
OdpowiedzUsuńpodobne do chaczapuri z wyglądu, tylko nadzienie inne :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się :)