wtorek, 4 września 2012

Placki ziemniaczane z sosem paprykowym - placki po węgiersku

Chrupiące placki ziemniaczane polane pysznym sosem. Poezja!


Placki ziemniaczane z sosem paprykowym

Składniki dla 4 osób:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze, dodać cebulę i czosnek i również zmiksować lub zetrzeć na tarce. Przelać do miski, dodać mąkę, jajko i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, smażyć placki na oleju z każdej strony na złoty kolor.



Sos paprykowy

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Marchewka
  • ½ papryki świeżej
  • Mały słoiczek papryki konserwowej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • Domowy przecier pomidorowy lub 3 pomidory bez skóry
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka słodka i ostra
  • Łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

Mięso podsmażyć na patelni. Litr wody zagotować, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i marchewkę w plasterkach. Gotować do miękkości. Dodać mięso, papryki, kukurydze i przecier. Gotować chwilę. Dosmakować ziołami, paprykami w proszku, cukrem, solą i pieprzem.



6 komentarzy:

  1. Pycha, uwielbiam placki ziemniaczane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam ziemniaczanych w takiej wersji, wygląda fajnie

    OdpowiedzUsuń
  3. o jej, sto lat nie jadłam placków ziemniaczanych, ale bym sobie pochrupała je. A w wersji na ostro są super! Zawsze wolałam takie od tych z cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalna wersja z mięsem mielonym- muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń