Placki
ziemniaczane z sosem paprykowym
Składniki dla 4 osób:
- 1kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz
Ziemniaki
obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze, dodać cebulę i
czosnek i również zmiksować lub zetrzeć na tarce. Przelać do miski, dodać mąkę,
jajko i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, smażyć placki na oleju z każdej
strony na złoty kolor.
Sos paprykowy
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- Marchewka
- ½ papryki świeżej
- Mały słoiczek papryki konserwowej
- 3 łyżki kukurydzy
- Domowy przecier pomidorowy lub 3 pomidory bez skóry
- Bazylia
- Zioła prowansalskie
- Papryka słodka i ostra
- Łyżeczka cukru
- Sól, pieprz
Mięso
podsmażyć na patelni. Litr wody zagotować, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i
marchewkę w plasterkach. Gotować do miękkości. Dodać mięso, papryki, kukurydze
i przecier. Gotować chwilę. Dosmakować ziołami, paprykami w proszku, cukrem,
solą i pieprzem.
Pycha, uwielbiam placki ziemniaczane ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ziemniaczanych w takiej wersji, wygląda fajnie
OdpowiedzUsuńo jej, sto lat nie jadłam placków ziemniaczanych, ale bym sobie pochrupała je. A w wersji na ostro są super! Zawsze wolałam takie od tych z cukrem ;)
OdpowiedzUsuńOryginalna wersja z mięsem mielonym- muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam!!!
OdpowiedzUsuń