Papryka
faszerowana to idealne danie na obiad czy kolację, doskonale sprawdzi się jako
danie dla gości. Warzywa można faszerować właściwie wszystkim. Moja wersja jest
mięsno-ryżowa. Ryżu miałam dać 2 torebki, jednak wydawało mi się, że ryż będzie
przeważał nad mięsem i dałam mniej. W efekcie papryki wyszły naprawdę pyszne.
Pieczona papryka była lekko słodka, a farsz lekko kwaskowy, co komponowało się
idealnie. Tak podana papryka jest naprawdę syta.
Papryka faszerowana
- 4 papryki średnie
- 1 woreczek ryżu
- 0,5kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- Zioła – bazylia i inne ulubione
- 1 mały słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 pomidory bez skórki
- Sól, pieprz
- Sos z 3 pomidorów i ziół, dosmakować solą, pieprzem, cukrem
Ugotować
ryż w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć a następnie dodać cebule pokrojone w
kostkę. Papryki wydrążyć. Wymieszać ryż i mięso z cebulą, dodać przecier
pomidorowy. Dosmakować ziołami, solą, pieprzem. Papryki faszerować. Zapiec w
piekarniku przez ok. 45 minut. Można posypać żółtym serem. Przy podaniu polać
sosem.
smakowita
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno <3
OdpowiedzUsuńpiękna papryczka! uwielbiam faszerowane warzywka ;)
OdpowiedzUsuń