piątek, 21 września 2012

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana to idealne danie na obiad czy kolację, doskonale sprawdzi się jako danie dla gości. Warzywa można faszerować właściwie wszystkim. Moja wersja jest mięsno-ryżowa. Ryżu miałam dać 2 torebki, jednak wydawało mi się, że ryż będzie przeważał nad mięsem i dałam mniej. W efekcie papryki wyszły naprawdę pyszne. Pieczona papryka była lekko słodka, a farsz lekko kwaskowy, co komponowało się idealnie. Tak podana papryka jest naprawdę syta. 





Papryka faszerowana

  • 4 papryki średnie
  • 1 woreczek ryżu
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • Zioła – bazylia i inne ulubione
  • 1 mały słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 pomidory bez skórki
  • Sól, pieprz
  • Sos z 3 pomidorów i ziół, dosmakować solą, pieprzem, cukrem

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć a następnie dodać cebule pokrojone w kostkę. Papryki wydrążyć. Wymieszać ryż i mięso z cebulą, dodać przecier pomidorowy. Dosmakować ziołami, solą, pieprzem. Papryki faszerować. Zapiec w piekarniku przez ok. 45 minut. Można posypać żółtym serem. Przy podaniu polać sosem. 







4 komentarze: