sobota, 22 września 2012

Cebularze - cebulaki

Cebulaki lub cebularze to pyszne bułki z cebulą. Mogą stanowić świetną przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Można spotkać je w różnych sklepach ale gwarantuję, że nigdzie nie będą tak dobre jak zrobione w domu.





Cebularze



Składniki na ok. 6 sztuk

Ciasto:

  • 50g drożdży (pół paczki)
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 3 cebule
  • Sól, pieprz
  • + starty żółty ser

Zrobić zaczyn: mleko podgrzać tak aby było letnie, niezbyt gorące bo zabije drożdże, dodać drożdże i cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Przygotować stolnicę, wysypać mąkę, posiekać masło z mąką, wbić jajko i dodać sól. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie formować kulki i spłaszczać i znów zostawić do wyrośnięcia.

Farsz: Cebule obrać i pokroić dowolnie w piórka lub kostkę. Podsmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.

Farsz nakładać na placki, posypać startym żółtym serem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.







11 komentarzy:

  1. a bez sera też będą dobre ? bo nie jadam sera żółtego

    OdpowiedzUsuń
  2. wzięłabym takiego na uczelnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zrobię takie cudo Mężowi to będzie mnie tydzień nosił na rękach :) super przepis ! bardzo szybko go wypróbuję, może nawet jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne, więc Mąż będzie na pewno zadowolony:)

      Usuń
  4. aż slinka cieknie gdy na nie patrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam! U nas znane są jako cebulaki! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie upiekłam z tego przepisu. Przepyszne! Nie miałam sera, więc bez sera żółtego. Z kolei jak dusiłam tą cebulę na patelni, to dodałam do niej łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wyszło świetne. Mam nadzieję, że na zimno będzie równie dobre.

    OdpowiedzUsuń