sobota, 8 września 2012

Pancakes z malinami

Pyszne naleśniki amerykańskie. Grubsze od naszych polskich. Idealne na śniadanie oraz podwieczorek ale sprawdzą się również jako danie obiadowe. 


Pancakes


Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masło rozpuścić na rondelku. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Smażyć na suchej patelni (tłuszcz zawarty w cieście przez masło). Podawać z dżemem, miodem, syropem klonowym, owocami.


8 komentarzy:

  1. Tyle już się naczytałam o tych pancakes, że chyba pora samemu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki, bardzo takie lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! :D Takie placki to po prostu niebo dla moich kubków smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. pankejki rządzą ;)
    w sumie dawno ich nie smażyłam.
    trzeba by o tym pomyśleć ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mozna dac margaryne zamist masła?

    OdpowiedzUsuń