Pyszny schab z sosem cebulowym. Mięciutki, soczysty, uparowany w sosie. Fajna alternatywa dla kotleta schabowego.
Schab
w cebuli
4 plastry schabu
4 cebule białe
majeranek
pieprz, sól
czerwona papryka w proszku
0,5l bulionu
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Schab rozbić, przyprawić
solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni podgrzać olej, na nim usmażyć
schab. Następnie przełożyć je naczynia żaroodpornego. Cebulę umyć, obrać,
pokroić i położyć na schabie. Posypać majerankiem i zalać szklanką bulionu.
Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie dolać resztę rosołu, piec
jeszcze około 30 min.
Mega fajna propozycja!Muszę spróbować zrobić!Przyznam się szczerze że ja gotuje obiady od poniedziałku do soboty a w niedzielę jeżdzę z mężem na obiad do Domu Kresowego!!Fajna jest u nich atmosfera w lokalu a jedzonko za każdym razem jest palce lizać!!
uwielbiam takie niedzielne obiady :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńsmacznie ten schabik wygląda :)
OdpowiedzUsuńcebula i mięsko to dobrany duecik ;)
OdpowiedzUsuńmusiało smakować wybornie.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Cebulkę lubię, schabik tym bardziej, więc u mnie na obiadek tez zagości to danie, slicznie dziękuję za fajowy pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńMega fajna propozycja!Muszę spróbować zrobić!Przyznam się szczerze że ja gotuje obiady od poniedziałku do soboty a w niedzielę jeżdzę z mężem na obiad do Domu Kresowego!!Fajna jest u nich atmosfera w lokalu a jedzonko za każdym razem jest palce lizać!!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis, bo akurat kotlety schabowe nigdy mi nie wychodzą takie jak u mamy. Tutaj są za każdy razem miód i malina.
OdpowiedzUsuń