wtorek, 18 września 2012

Paluchy czosnkowo-serowe z ciasta francuskiego

Smaczna przekąska idealna dla gości. Przyrządza się ją bardzo szybko, najdłużej schodzi z  rozmrażaniem ciasta. Ma smak i zapach pizzy, można dodać również szynkę mocno wędzoną.  




Paluchy czosnkowo-serowe z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  • Łyżeczka oliwy
  • 10dag startego sera żółtego
  • Troszkę mleka lub roztrzepane jajko

Sos pomidorowy – czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do przecieru, dosmakować ziołami, solą, pieprzem, cukrem i oliwą.

Ciasto francuskie odmrozić, przekroić na pół. Pierwszą część posmarować sosem. Posypać startym serem, przykryć ciastem. Zacisnąć brzegi górne i dolne. Wykrawać paski i zawijać w spirale. Posmarować mlekiem lub jajkiem. Wyłożyć na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.




4 komentarze:

  1. Pyszne na bank... ale kalorycznie strasznie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ;) ciasto francuskie na słono, podpieczone z serem żółtym zawsze smakuje rewelacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne !!!Ja czasami robię z ciasta drożdżowego równie pyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń