Niedawno
otrzymałam paczkę od firmy Młyny w Stoisławiu, w której znajdowała się m.in.
mąka razowa i otręby. Stąd pomysł na bułeczki z ziarnami. Zdrowe i pyszne.
Bardzo chrupiące. Jeszcze ciepłe jadłam same, a jak przestygły to z masłem i
pomidorem.
Bułeczki
razowe z ziarnami
Składniki
na ok. 10 bułeczek
- 1 szklanka wody
- 100g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mąki razowej graham 1850
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- + nasiona do posypania
Wodę
lekko podgrzać. Dodać drożdże u cukier. Odstawić do podrośnięcia drożdży. Na
stolnicę wyłożyć mąkę, wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym, słoneczkiem,
czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę w mące i wlewać partiami drożdże, zagniatać
ciasto. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia. „Spuścić” powietrze z ciasta,
podzielić na ok. 10 części. Formować kulki lub kwadraty. Naciąć krzyżyki na
wierzchu, posmarować wodą i posypać ziarnami. Odstawić na kilka minut. W tym
czasie nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
cześć! będziesz tak miła i podzielisz się mailem do nich?
OdpowiedzUsuńP.S.Piękny blog, dawno nie widzialam tak dobrej stronki :D
http://www.stoislaw.com.pl/ Tu powinien być kontakt z nimi
UsuńGratuluję współpracy ;) Bułeczki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńLubię tę firmę. :) Apetyczne bułeczki.
OdpowiedzUsuńChciałoby się je mieć co rano na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMąka razowa nie może być jednocześnie mąką graham ;) Razowa - typ 2000, graham - typ 1850
OdpowiedzUsuńMąka pszenna razowa to inaczej graham
Usuń