czwartek, 13 września 2012

Współpraca i bułeczki razowe z ziarenkami

Niedawno otrzymałam paczkę od firmy Młyny w Stoisławiu, w której znajdowała się m.in. mąka razowa i otręby. Stąd pomysł na bułeczki z ziarnami. Zdrowe i pyszne. Bardzo chrupiące. Jeszcze ciepłe jadłam same, a jak przestygły to z masłem i pomidorem.



Bułeczki razowe z ziarnami


Składniki na ok. 10 bułeczek

  • 1 szklanka wody
  • 100g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki razowej graham 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • + nasiona do posypania

Wodę lekko podgrzać. Dodać drożdże u cukier. Odstawić do podrośnięcia drożdży. Na stolnicę wyłożyć mąkę, wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym, słoneczkiem, czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę w mące i wlewać partiami drożdże, zagniatać ciasto. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia. „Spuścić” powietrze z ciasta, podzielić na ok. 10 części. Formować kulki lub kwadraty. Naciąć krzyżyki na wierzchu, posmarować wodą i posypać ziarnami. Odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.





7 komentarzy:

  1. cześć! będziesz tak miła i podzielisz się mailem do nich?
    P.S.Piękny blog, dawno nie widzialam tak dobrej stronki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.stoislaw.com.pl/ Tu powinien być kontakt z nimi

      Usuń
  2. Gratuluję współpracy ;) Bułeczki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tę firmę. :) Apetyczne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałoby się je mieć co rano na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka razowa nie może być jednocześnie mąką graham ;) Razowa - typ 2000, graham - typ 1850

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna razowa to inaczej graham

      Usuń