Pyszne ciasto marchewkowe bardzo bakaliowe, typowo jesienne.
Carrot Cake – ciasto
marchewkowe ze śliwkami
Składniki
na ciasto:
- 2 jajka
- 180g cukru
- ½ szklanki oleju
- 250g startej marchewki – ok. 4 duże sztuki
- Garść orzechów włoskich
- Garść śliwek kalifornijskich suszonych
- Garść migdałów
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Jajka
ubić, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, następnie wlewać powoli
wlewać olej. Do wymieszanej masy dodać startą marchewkę i pokrojone bakalie.
Wymieszać i dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy około 21-23cm. Piec ok. 45 minut w
temperaturze 180 stopni.
Masa:
- 150g śmietankowego serka u mnie z Biedronka Delikate
- 50g masła o temperaturze pokojowej
- 70g cukru pudru
- Starta skórka cytryny
Serek
utrzeć z masłem, dodać cukier i startą skórkę cytryny i dobrze wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Wygląda bosko :) Nie jadłam nigdy ciasta marchewkowego, ale na pewno jest smaczne.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, pysznie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przesmaczyście :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe ciasto jest pycha!
OdpowiedzUsuńdodatku sliwek w marchewkoym jeszcze nie widziałam ale podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie sliwek z marchewką jest super smakowite! Ciacho wygląda przeapetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie odpowiednie ciasto na rozpoczęcie jesieni :)
OdpowiedzUsuńkocham marchewkowe ciasto! dodatek śliwek mnie ciekawi :)
OdpowiedzUsuńpięknie je ozdobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń