niedziela, 23 września 2012

Carrot Cake – ciasto marchewkowe ze śliwkami

Pyszne ciasto marchewkowe bardzo bakaliowe, typowo jesienne. 



Carrot Cake – ciasto marchewkowe ze śliwkami 


Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 180g cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 250g startej marchewki – ok. 4 duże sztuki
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść śliwek kalifornijskich suszonych
  • Garść migdałów
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Jajka ubić, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, następnie wlewać powoli wlewać olej. Do wymieszanej masy dodać startą marchewkę i pokrojone bakalie. Wymieszać i dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy około 21-23cm. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Masa:

  • 150g śmietankowego serka u mnie z Biedronka Delikate
  • 50g masła o temperaturze pokojowej
  • 70g cukru pudru
  • Starta skórka cytryny

Serek utrzeć z masłem, dodać cukier i startą skórkę cytryny i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą.






9 komentarzy:

  1. Wygląda bosko :) Nie jadłam nigdy ciasta marchewkowego, ale na pewno jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewkowe ciasto jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatku sliwek w marchewkoym jeszcze nie widziałam ale podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie sliwek z marchewką jest super smakowite! Ciacho wygląda przeapetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie odpowiednie ciasto na rozpoczęcie jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham marchewkowe ciasto! dodatek śliwek mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń