Przedstawiam sprawdzone i pyszne przekąski na Sylwestra. Z takim jedzeniem impreza musi sie udać. Aby zobaczyć przepis należy nacisnąć na nazwę lub zdjęcie.
PRZEKĄSKI
Koreczki
Domowe krakersy
Domowe chipsy
Jajka faszerowane pieczarkami
Paszteciki drożdżowe
Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami
Parówki w cieście francuskim
Fatayer
Zapiekanki z tuńczykiem
Nuggetsy z kurczaka
SAŁATKI
Sałatka z makaronem
Sałatka gyros
Sałatka z zupek chińskich
Sałatka meksykańska
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Sałatka brokułowa
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Paszteciki drożdżowe do barszczu
Paszteciki drożdżowe do barszczu z grzybami i mięsem. Od razu po upieczeniu ciasto jest dość twarde, przypominające pizzę, jednak na drugi dzień robią się miękkie i wtedy są najlepsze.
Paszteciki z grzybami i mięsem
Z podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecików
Ciasto
Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Paszteciki z grzybami i mięsem
Z podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecików
Ciasto
- ½ szklanki mleka
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50g stopionego masła
- 350g mąki
- 1 jajko całe
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
- 1 łyżeczka soli
- 200g mięsa z rosołu
- garść kiszonej ugotowanej i pokrojonej kapusty
- 2 garście ugotowanych suszonych grzybów
- 300g pieczarek
- 2 cebule
Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
niedziela, 29 grudnia 2013
Kurczak faszerowany
Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości. Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie kości. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak również na wędlinę (galantyna z kurczaka). Na zdjęciach widoczna jest mała część kurczaka, ale tylko dlatego że akurat w tym miejscu było mało mięsa, w częsci z piersiami kurczaka mięsa białego jest zdecydowanie więcej.
Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany
- 1 kurczak pozbawiony kości
- 60dag łopatki wieprzowej
- 1 papryka świeża
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka słodka
sobota, 28 grudnia 2013
Konfitura żurawinowa
Świeżą żurawinę można kupić już pod koniec września. W tym roku kupiłam bezpośrednio od ludzi, którzy uprawiają żurawinę u siebie koło domu. Zakupiłam ją dopiero przed samy świętami i szybko wzięłam się za przetwory.
Dlaczego warto jeść żurawinę? Ponieważ ma działanie antybakteryjne i chroni nasz układ moczowy, działa również antynowotworowo, posiada dużo błonnika i witamin. A w dodatku jest bardzo smaczna zarówno z mięsem, jak do naleśników na słodko.
Konfitura z żurawiny
Dlaczego warto jeść żurawinę? Ponieważ ma działanie antybakteryjne i chroni nasz układ moczowy, działa również antynowotworowo, posiada dużo błonnika i witamin. A w dodatku jest bardzo smaczna zarówno z mięsem, jak do naleśników na słodko.
Konfitura z żurawiny
- 2kg świeżej żurawiny
- 2 szklanki wody
- ok. 60dag cukru
czwartek, 26 grudnia 2013
Karkówka z sosem cebulowym
Karkówka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Sos jest gęsty sam w sobie poprzez zblendowanie cebuli i selera, więc nie trzeba go zagęszczać mąką.
Karkówka z sosem cebulowym
Sos
Karkówka z sosem cebulowym
- 600g karkówki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka
Sos
- 1 szklanka wody
- sos z upieczonego mięsa
- 2-3 cebule
- mały kawałek selera
- sól, pieprz
niedziela, 22 grudnia 2013
Wieniec cynamonowy
Pyszny drożdżowy, pachnący cynamonem wieniec. Zniknął bardzo szybko, zdążyłam zrobić jedno zdjęcie.
Wieniec cynamonowy
Inspiracja
Wieniec cynamonowy
Inspiracja
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 20g drożdży świeżych
- 350g mąki pszennej
- 50g masła topionego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50g masła topionego
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru
wtorek, 17 grudnia 2013
Zupa krem z brokułów
To moja ulubiona zupa i nie wiem
dlaczego jeszcze nie pojawił się na nią przepis. Trzeba uważać z marchewką, jeśli damy jej za dużo
kolor nie będzie zielony, tylko brązowawy.
Zupa krem z brokułów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- brokuł 500g
- sól, pieprz
Do gotującej sie wody wrzucić
pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Gotować do uzyskania wywaru,
następnie dodać pokrojone ziemniaki, kiedy będą miękkie dodać brokuła
podzielonego na różyczki, gotować ok. 7 minut. Dosmakować solą i pieprzem i zmiksować
blenderem.
niedziela, 15 grudnia 2013
Kasza jaglana ze śliwkami
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami to jedno z dań wigilijnych. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Kasza jest pełna aromatu pochodzącego ze śliwek.
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami
- 1 szklanka kaszy jaglanej Sante
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka wędzonych śliwek
- 2 łyżki miodu
sobota, 14 grudnia 2013
Jabłecznik biszkoptowy
Ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami. Jeden z najlepszych jabłeczników, a w dodatku banalnie prosty do przygotowania.
Jabłecznik biszkoptowy
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (ok. 35x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, wystudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa
- 2kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do wyparowania wody. Dodać cukier i cynamon jeszcze chwilę gotować. Wystudzić. Następnie nałożyć na blat i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy biszkopt nawilgnie od jabłek.
niedziela, 8 grudnia 2013
Krakowski Jarmark Bożonarodzeniowy
Jarmark Bożonarodzeniowy odbywa się na Rynku Głównym w Krakowie i cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego skoro możemy tam spróbować różnych smakołyków oraz rozgrzać się pijąc grzańca galicyjskego. Warto zaopatrzyć się w świąteczne ozdoby i ręcznie malowane bombki. Warto wspomnieć, że kilka lat temu Krakowski Jarmark Bożonarodzeniowy trafił na listę najlepszych europejskich świątecznych jarmarków.
Subskrybuj:
Posty (Atom)