Bardzo smaczne placuszki z piersią z kurczaka, z pieczarkami i warzywami. Najbardziej smakują mi z dużą ilością pieczarek. Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów w panierce.
Drobiowe placuszki z warzywami
- 1 pierś z kurczaka
- 300g pieczarek
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pierś pokroić w drobną kostkę. Pieczarki, marchewkę i selera zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać i dodać natkę pietruszki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dosmakować solą i pieprzem. Smażyć na oleju aż do zrumienienia.
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym z kruszonką. Połączenie truskawek i rabarbaru jest znakomite. Całość dopełnia słodka i chrupiąca kruszonka. Już stało się moim ulubionym ciastem z rabarbarem. Polecam! Przepis od Bajaderki
Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
- 1kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
- 185g mąki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać całość, następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot).
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Kolejna propozycja na lekki deser tym razem z płatkami owsianymi Melvit Secret Family. Lekki, smaczny i zdrowy.
Owsianka z owocami i jogurtem
Składniki na 2 porcje:
- 8 łyżek płatków owsianych Melvit Secret Family
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 kiwi
- kilka winogron bez pestek
Na dno wyłożyć płatki owsiane, następnie jogurt naturalny, kiwi, znów płatki, jogurt i winogrona. Do jogurtu można dodać odrobinę miodu.
Niedawno nawiązałam współpracę z firmą ETERNO - to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości.Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu.
Herbaciana lemoniada
- 2 litry herbaty zielonej
- kilka plastrów limonek w syropie Eterno wraz z kilkoma łyżkami syropu
Limonki w syropie Skład: limonki 52%, cukier, alkohol
Syrop jest bardzo smaczny, pasuje do lemoniady, napojów, drinków.
Dzisiaj propozycja na smaczny, zdrowy i dietetyczny deser z jogurtem naturalnym, truskawkami, kiwi i musli. Truskawki były bardzo słodkie dlatego nie dodałam już cukru, jeśli są kwaśne można dodać trochę miodu.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego staram się jeść codziennie właśnie takie produkty.
Deser z jogurtem naturalnym i owocami
- 150ml jogurtu naturalnego
- kilka truskawek
- 2 kiwi
- 4 łyżki musli
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
Truskawki zmiskować (można dodać do nich łyżeczkę miodu), ułożyć na dnie szklanek, następnie nałożyć warstwę jogurtu naturalnego, potem pokrojone kiwi, znów jogurt naturalny. Wierzch posypać musli. Udekorować miętą.