Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego wyszły pyszne. Nadają się na obiad jak i na przekąskę. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy. Smakują smacznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam z domowym ketchupem i dipem koperkowym.
Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywamiCiasto
- niecała szklanka mleka
- 25g świeżych drożdży (1/4 paczki)
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki tortowej
- 1 jajko + jajko do smarowania
- 4 łyżki oleju lub stopionego masła
- sól
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz
- 2 piersi z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 8 pieczarek
- zioła : bazylia, tymianek
- sól, pieprz
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia.
Bardzo lubię pieczone pierogi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już u mnie na blogu , pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam takich drożdżowych pierogów, a lubię je jeść, zapisuję na liście do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńAleż kusisz, pyszne;)
OdpowiedzUsuńwykorzystałem przepis na ciasto pierogowe , bardzo dobre wyszło
OdpowiedzUsuńCzy po upieczeniu pierożki można zamrozić?
OdpowiedzUsuńTak, tylko potem aby odgrzać najlepiej podpiec w piekarniku.
Usuńw sylwestra zrobiły furrrore :D
OdpowiedzUsuńwszystkim smakowały, nie dałam tylko pieczarek, bo zapomnialam kupic ;)
na pewno bedą częstą przekąską na naszym stole :)
Witam polecam dodać do ciasta ze 2 ząbki czosnku i oczywiście kurczaka zastąpić szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWitam! Chcę zrobic te pierogi ze słodkim nadzieniem ,ciasto się nada ? wystarczy dodać trochę cukru?
OdpowiedzUsuńPlanuje zrobić je na jutrzejszej imprezie - tylko czy mogę je wcześniej przygotować, wstępnie lub całkowicie upiec i potem podgrzać? Nie chcę spędzić wieczoru jak będą goście w kuchni, tym bardziej, że mam połączoną z salonem. Proszę o pilną odpowiedz ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać w piekarniku przed podaniem. Pierogi te smakują tez bardzo dobrze na zimno.
UsuńA może lepiej je pozostawić ulepione, nieupieczone w lodówce na kilka godzin i przed podaniem upiec - czy wtedy jest zagrożenie, że się rozpłyną, rozmokną? Czy może lepiej wcześniej upiec i potem przygrzać w piekarniku?
UsuńRobię bardzo podobne Prawie identyczne. Ciasto robię pół na pół z mąką pełnoziarnistą żeby były zdrowsze i dodaje do ciasta oregano i słodką paprykę. Farsz mój składa się z 1 por, 2 cebule, 70 dag startych pieczarek, 2 piersi, 1 i 1/2 papryki, 2 starte marchewki, pomidory z puszki, starty mały seler, trochę startego sera żółtego. Z farszu musi odparować woda z pieczarek i pomidorów i bardzo dobrze się lepią ani 1 mi się nie rozkleił. Dobry pomysł z dodaniem cukinii muszę kiedyś spróbować. Lepiej wcześniej upiec i podgrzewać w piekarniku. Zawsze tak robię i 3 dni spokojnie można je jeść. W lodówce pozostawić pod przykryciem. NAJLEPSZE PIEROGI :) Pani są bardzo starannie ulepione, a to też jest bardzo ważne. Jak się prezentują tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńZostało mi sporo ciasta, czy wyjdą z niego mini pizze?
OdpowiedzUsuńIle pierogów wychodzi z tego ciasta?
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czym można zastąpić kurczaka i czy dając np. tofu wyjdą równie dobre.
OdpowiedzUsuń