Przepis z zeszytu mamy:)
Chatka Puchatka (Domek Baby Jagi)
- herbatniki ok. 40-50 sztuk
- pół kg sera (do sernika, w wiadereczku)
- 125g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- wiórka kokosowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao gorzkiego
Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej. Nałożyć masę z kakaem, następnie drugą warstwę herbatników i masę białą, której powinno być grubo.
Złożyć w daszek pomagając sobie folią. Docisnąć. Zrobić polewę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko i kakao, mieszać cały czas do powstania polewy. Polać ciasto polewą i posypać wiórkami. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, aż herbatniki zmiękną, a masa stwardnieje.
śliczna chatka :)
OdpowiedzUsuńp.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.
Łał duża ta chata!
OdpowiedzUsuńChatka wyszła pyszna :) Polecam ten przepis szybki i łatwy w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszła :)
UsuńNie wiem dlaczego ser wyszedł taki płynny. Miałam problemy ze złożeniem takiej ładnej chatki.
OdpowiedzUsuńMasło było zbyt ciepłe, jeśli masa jest zbyt płynna trzeba ją wstawić do lodówki na chwilę i dopiero nakładać na ciasto.
UsuńMoja mama robi jutro na moje urodziny taką chatkę. Trzymajcie kciuki.
OdpowiedzUsuńPiękne wspomnienia. Moja babcia robiła od święta taką właśnie chatkę. Takiego ciastka nie widziałem już od wieków. Przyszedł czas, żeby samemu odtworzyć przepis.
OdpowiedzUsuń