Bardzo dobra sałatka z grzybów na zimno i na gorąco, jako dodatek do mięs.
Sałatka z grzybów
- 2kg grzybów
- 1kg cebuli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
Grzyby obrać, umyć, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać do grzybów i usmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, paprykę, zagotować. Dosmakować solą i pieprzem. Wkładać do słoików i pasteryzować przez ok. 30 minut.
Cytryniec to pnącze pochodzące z Chin, nazywaną jagodą życia. Cytryniec posiada wiele właściwości - zawiera dużo witaminy C, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, układ nerwowy, na pracę mózgu, ostrość widzenia, poprawia odporność organizmu, chroni wątrobę, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Sok można dodawać do herbaty, smakuje jak cytryna.
Sok z cytryńca chińskiego
- 3kg cytryńca chińskiego
- 1 kg cukru
- 250ml wody
Sok robiłam w sokowniku, ale można również zagotować w garnku. Owoce cytryńca włożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować do momentu aż owoce puszczą sok. Przecedzić, nalewać sok do słoiczków i pasteryzować ok. 20 minut.
Bardzo lubię granolę, jednak ta sklepowa jest bardzo słodka. Po przeczytaniu kilkunastu etykiet ze składem zrezygnowałam z jej kupna. Na pierwszym miejscu cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, do tego tłuszcz palmowy, spulchniacze i inne niepotrzebne rzeczy. Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Możemy do niej dodać to co lubimy. Bazą są płatki owsiane, do tego orzechy i suszone owoce. Wystarczy dodać jogurt naturalny lub mleko i śniadanie gotowe.
Domowa granola
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki płatków migdałowych
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowca
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki suszonych śliwek
Płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, orzechy, sezam wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na dużą blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mieszając co kilka minut. Wystudzić, dodać pokrojoną żurawinę i śliwki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smaczne, dietetyczne pulpety z mięsa z indyka w sosie paprykowym.
Dietetyczne pulpety z indyka
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- papryka
- 3 ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- olej
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, warzywa i kaszę dodać do mięsa, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki obsmażyć na małej ilości tłuszczu a następnie zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić razem pod przykryciem ok. 30 minut. Sos doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Cydr Polski - mocno orzeźwiający, perlący się drobnymi bąbelkami półsłodki cydr, powstały z najlepszych, ręcznie selekcjonowanych jabłek gatunków Idared, McIntosh, Antonówka, Jonathan i Spartan, dojrzewających w polskich sadach. Produkowany na prawdziwym moszczu jabłkowym jest wyjątkowo aromatyczny, z wyrazistym smakiem soczystego owocu jabłoni, o zbalansowanym poziomie kwasowości i słodyczy. Doskonały na co dzień i od święta. Serwowany schłodzony smakuje wybornie.
Cydr Lubelski bierze udział w konkursie Winiarskim. Zapraszam do wzięcia udziału. Głosujcie i wygrywajcie nagrody! http://konkurswiniarskiprw.pl/