Nugetsy to fajna przekąska na imprezy, smaczny obiad czy kolacja. Warto zrobić je w wersji lżejszej czyli w piekarniku. Smażone są tłuste, a te są idealne i chrupiące, no i oczywiście mniej kaloryczne.
Nugetsy z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżka mąki
4 łyżki płatków kukurydzianych
sól, pieprz, zioła, papryka słodka i ostra w proszku
Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Najlepiej odstawić na 30 minut do lodówki. Płatki kukurydziane zgnieść lekko i wymieszać z mąką. Kawałki piersi maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z płatków. Układać na blaszce i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia. Podałam je z domowym ketchupem.
Sprawdzony przepis na ciastka z białym serem i jabłkami zwanymi usteczkami. Przepis bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi ze starego zeszytu mamy. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i są jeszcze lepsze, o ile przetrwają do następnego dnia:)
Ciastka z jabłkami - usteczka
250g mąki
250g masła lub margaryny
250g sera białego (twarogu)
2 łyżki cukru waniliowego
kilka jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut i rozwałkować na ok 1-2cm. Wycinać szklanką koła. Układać ćwiatki jabłek i składać na pół. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać cukrem pudrem.
Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa obok brokułowej. Mam do niej sentyment bo tak naprawdę to od niej zaczęłam gotować. Zupa cebulowa to była moja pierwsza zupa jaką zrobiłam w życiu, była w nieco innej wersji i pamiętam że było to w gimnazjum. Zupa ta jest idealna na jesień, bo jest baardzo rozgrzewająca.
Francuska zupa cebulowa
500g cebuli
3 łyżki masła
200ml białego wina
1l bulionu warzywnego
tymianek
sól, pieprz
Cebulę pokroić w cienkie piórka, rozpuścić masło i smażyć cebulę na wolnym ogniu ok. 20-30 minut mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypaliła. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodać wino i smażyć do odparowania. Następnie wrzucić tymianek i bulion, gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać najlepiej z bagietką serową.
Pyszna, aromatyczna zapiekanka z grzybami, bez dodatku mięsa.
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
300g grzybów świeżych, mrożonych lub 100g suszonych
1,5kg ziemniaków
2 cebule
1 gałązka rozmarynu
1 śmietana 12%
sól, pieprz
ser żółty
Grzyby ugotować, jeśli są suszone to najpierw namoczyć i ugotować. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Grzyby podsmażyć z cebulą, dodać śmietanę, sól, pieprz i rozmaryn. Pokrojone ziemniaki polać przygotowanym sosem, posolić i dodać posiekany surowy czosnek. Dokładnie wymieszać, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.