Pieczony udziec z indyka to pyszna propozycja na niedzielny obiad, a na zimno można go serwować jako wędlinę na kanapki. Mięso z indyka jest smaczniejsze od tego z kurczaka, jest bardziej soczyste i wilgotne. Staram się zawsze piec udźca w rękawie, wtedy jest jeszcze bardziej kruchy i soczysty.
Pieczony udziec z indyka
- 1kg udźca z indyka
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona wędzona
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Mięso umyć i oddzielić od kości. Czosnek wycisnąć przez praskę. Udźca natrzeć czosnkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Obłożyć zielem angielskim i liściem laurowym. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zwinąć udźca w roladę, związać sznurkiem i piec w rękawie ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Bardzo smaczna sałatka z ciecierzycą, warzywami i dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wybieram go jako podstawę dressingu do sałatek. Sałatkę można zabrać na piknik czy do pracy bądź uczelnie jako lunchbox.
Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym
- puszka ciecierzycy
- ogórek
- pomidor
- papryka czerwona
- kilka oliwek czarnych
- cebula czerwona mała
- pół cukinii
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Cukinię pokroić i ugrillować na patelni, ciecierzycę odsączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, paprykę, oliwki, cebulę i szczypiorek pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Zrobić dressing - olej rzepakowy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę przed podaniem.