Lasagne z mięsem mielonym
Składniki na 4-5 osób
- 600g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów lub przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz
- opakowanie makaronu lasagne
- 10dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Beszamel - masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, mieszając cały czas. Wlać mleko, mieszać do momentu zagotowania sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Naczynie lub blachę posmarować masłem, można wylać trochę beszamelu i układać na przemian makaron, mięso i sos beszamelowy aż do wykończenia składników. Posypać całość serem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można przykryć folią, aby zbyt się nie spiekł wierzch, a 15 minut przed końcem pieczenia odkryć.