Bardzo smaczne i dietetyczne burgery z kurczaka, smażone na małej ilości tłuszczu. Można jeść z ziemniakami, ryżem lub w bułce jako hamburger. Burgery z kurczaka lub indyka to ostatnio mój ulubiony obiad. Prosty, szybki, smaczny i dietetyczny. Podaję z sosem Tzatziki
Dietetyczne burgery z kurczaka i cukinii
Składniki dla 4 osób:
- 500g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 1 cukinia średnia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do zmielonego mięsa, doprawić solą i pieprzem i wyrobić ręką. Smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z sosem Tzatziki.
Sałatka na grilla z makaronem ryżowym (orzo - makaron wyglądem przypomina ryż, ale jest to makaron). Sałatka pasuje do grillowanej kiełbasy czy grillowanego mięsa.
Sałatka na grilla z makaronem ryżowym
- 150g makaronu ryżowego (orzo)
- 2 ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- pęczek koperku
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Makaron ugotować, uważając aby go nie rozgotować, wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę również. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem, ząbki czosnku wycisnąć i dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Takie proste, a takie smaczne.
Cukinia smażona
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Cukinię pokroić w plastry, dosmakować solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, cukinię obtaczać w jajku i bułce i smażyć na oleju.
Najlepsze babeczki, które jadłam to właśnie te - bardzo czekoladowe, wilgotne dzięki cukinii, delikatne w smaku dzięki jogurtowi. Bardzo proste do wykonania, nie trzeba nawet miksera. To już drugi przepis na babeczki z dodatkiem z cukinii, poprzednie były również dobre, ale nie tak smaczne - klik.
Czekoladowe babeczki z cukinią
- 2 szklanki startej cukinii
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Mąkę, kakao, proszek, sodę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem i solą. Startą cukinię, wymieszać z olejem, jajkami i jogurtem. Suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Babeczki są wilgotne od cukinii dlatego należy je piec dłużej.