Krem czekoladowy ze sklepu to sam cukier i tłuszcz. Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera cukru, bo słodycz pochodzi z owoców. Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działają antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)
Nutella śliwkowa (Czekośliwka)
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki surowego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką cukrem, aby puściły sok. Podlać wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii i kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut.
Po ugotowaniu rosołu zostaje trochę mięsa, często zamrażam, ale najczęściej obieram od kości i robię potrawkę z warzywami. Wyszło smacznie i zdrowo, a także niezbyt kalorycznie.
Potrawka z kurczaka z warzywami
- mięso z kurczaka z rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki przyprawy gyros (w składzie m.in. kolendra, czosnek, kmin rzymski, imbir, kardamon, rozmaryn)
- ryż Basmati Sonko
Mięso z rosołu oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i pieczarki. Nastepnie wrzucić mięso, pokrojoną paprykę oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę (cukinia szybko staje się miękka). Doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podałam z ryżem Basmati Sonko.
Puszysty i wilgotny sernik waniliowy z musem malinowym rozpływający się w ustach. Zamiast pieczonego spodu biszkoptowego można wyłożyć gotowymi kupionymi biszkoptami.
Sernik z musem malinowym
Spód biszkoptowy
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Sernik
- 1kg sera
- 2 budynie śmietankowe bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ser, budynie, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką, wylać na biszkopt.
Mus malinowy
- miseczka malin
- 2 łyżki cukru
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem.
Na masę serową wyłożyć łyżką mus malinowy (kropki) i za pomocą wykałaczki zrobić "esy floresy". Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach.
Pęczotto poznałam dość niedawno bo na spotkaniu kulinarnym o kaszy, które miło wspominam. Od tej pory pęczotto gościło na moim stole już kilka razy. Trzeba wykorzystać sezon grzybowy, dlatego dziś propozycja pęczotta z grzybami. Bardzo smaczne i aromatyczne - zdecydowanie najlepsze.
Pęczotto z grzybami
Składniki na 4 osoby
- 300g kaszy pęczak Kupiec
- miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
-
oliwa, sól, pieprz
- ser
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, aż do momentu kiedy kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.
Pierwszą domową vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie.
Domowa vegeta
- 4 marchewki
- 1 korzeń selera
- 4 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- pęczek lubczyku
- pęczek liści selera
-
½ łyżeczki kurkumy
- sól
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, liście lubczyku i selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać sól według uznania i pół łyżeczki kurkumy.