Krem czekoladowy ze sklepu to sam cukier i tłuszcz. Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera cukru, bo słodycz pochodzi z owoców. Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działają antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)
Nutella śliwkowa (Czekośliwka)
2 kg śliwek węgierek
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
4 łyżki surowego kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką cukrem, aby puściły sok. Podlać wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii i kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut.
Po ugotowaniu rosołu zostaje trochę mięsa, często zamrażam, ale najczęściej obieram od kości i robię potrawkę z warzywami. Wyszło smacznie i zdrowo, a także niezbyt kalorycznie.
Potrawka z kurczaka z warzywami
mięso z kurczaka z rosołu
3 ząbki czosnku
1 cebula
6 pieczarek
1 papryka
2 pomidory
1 cukinia
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
1-2 łyżeczki przyprawy gyros (w składzie m.in. kolendra, czosnek, kmin rzymski, imbir, kardamon, rozmaryn)
ryż Basmati Sonko
Mięso z rosołu oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i pieczarki. Nastepnie wrzucić mięso, pokrojoną paprykę oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę (cukinia szybko staje się miękka). Doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podałam z ryżem Basmati Sonko.
Puszysty i wilgotny sernik waniliowy z musem malinowym rozpływający się w ustach. Zamiast pieczonego spodu biszkoptowego można wyłożyć gotowymi kupionymi biszkoptami.
Sernik z musem malinowym Spód biszkoptowy
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Sernik
1kg sera
2 budynie śmietankowe bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ser, budynie, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką, wylać na biszkopt.
Mus malinowy
miseczka malin
2 łyżki cukru
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem. Na masę serową wyłożyć łyżką mus malinowy (kropki) i za pomocą wykałaczki zrobić "esy floresy". Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach.
Pęczotto poznałam dość niedawno bo na spotkaniu kulinarnym o kaszy, które miło wspominam. Od tej pory pęczotto gościło na moim stole już kilka razy. Trzeba wykorzystać sezon grzybowy, dlatego dziś propozycja pęczotta z grzybami. Bardzo smaczne i aromatyczne - zdecydowanie najlepsze.
Pęczotto z grzybami Składniki na 4 osoby
300g kaszy pęczak Kupiec
miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
1,5 litra bulionu warzywnego
2 cebule
4 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz
ser
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, aż do momentu kiedy kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.
Pierwszą domową vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie.
Domowa vegeta
4 marchewki
1 korzeń selera
4 pietruszki
1 por
1 cebula
pęczek lubczyku
pęczek liści selera
½ łyżeczki kurkumy
sól
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, liście lubczyku i selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać sól według uznania i pół łyżeczki kurkumy.