Pierwszą domową vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie.
Domowa vegeta
4 marchewki
1 korzeń selera
4 pietruszki
1 por
1 cebula
pęczek lubczyku
pęczek liści selera
½ łyżeczki kurkumy
sól
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, liście lubczyku i selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać sól według uznania i pół łyżeczki kurkumy.
świetny pomysł i dużo zdrowszy niż gotowa:)
OdpowiedzUsuń