Pyszna przekąska na Sylwestra, koreczki sprawdzają się idealnie na tego typu imprezach, bo są zawsze pod ręką i są na jeden kęs.
Koreczki
- szynka
- papryka marynowana
- ser żółty
- oliwki/ grzyby marynowane
Można nabijać właściwie wszystko: ogórki korniszone, kabanosy, różnego rodzaju sery, warzywa. Koreczki można nabijać na jabłko lub podawać na półmisku.
Łatwa w przygotowaniu sałatka z brokułem i kurczakiem.
Sałatka brokułowa z kurczakiem
- podwójny filet z kurczaka
- 500g brokuła
- puszka kukurydzy
- słoiczek cebulki marynowanej
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, a najlepiej w bulionie warzywnym. Brokuła gotować ok. 4 minuty, odcedzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulki przekroić na pół. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz.
Bardzo proste i szybkie do wykonania danie obiadowe, zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Mięso dzięki warzywom jest bardzo aromatyczne. Polecam!
Udziec z indyka z warzywami
- 1kg udźca z indyka
- 2-3 marchewki
- 1 seler
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryka wędzona w proszku
- tymianek
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Udziec natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, papryką w proszku, tymiankiem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Warzywa pokroić w plasterki, ćwiartki. Można dodać również ziemniaki, wtedy będziemy mieć obiad gotowy w całości. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.
Schab grzebień / tulipan - bardzo smaczny i pięknie prezentujący się na stole schab faszerowany grzybami. Bardzo łatwy w wykonaniu, a bardzo efektowny. Nadaje się zarówno na obiad jak i na wędlinę na kanapki.
Schab faszerowany grzybami (tulipan/ grzebień)
- 1kg schabu
- 30dag grzybów
- 1 cebula
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości, uważając, aby nie przeciąć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odstawić najlepiej na całą noc lub na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz, grzyby jeśli są suszone to namoczyć i ugotować, jeśli mrożone to odmrozić, pokroić i podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Schab wyjąć z lodówki i w nacięcia nałożyć farsz. Mięso można związać sznurkiem. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Przepis na szybki i smaczny obiad - sos brokułowy z kurczakiem. Jeśli lubicie brokuły, sos na pewno będzie smakować.
Makaron z sosem brokułowym
- 500g brokuła
- pierś z kurczaka
- mały kubeczek śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz
- makaron pełnoziarnisty
Brokuła umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę również i podsmażyć na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do kurczaka. Brokuła rozdrobnić widelcem i dodać do kurczaka, zalać śmietaną, dosmakować solą i pieprzem.
Po dłuższej przerwie powracam z nowymi przepisami. Pyszna, gęsta i rozgrzewająca zupa dyniowa, idealna na jesienne obiady.
Zupa dyniowa
- 1kg dyni
- 3 ziemniaki
- marchewka
- pół selera
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody
- łyżka oleju
Cebulę, selera, marchewkę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju do zrumienienia, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze smażyć, ale uważając, aby nie przypalić czosnku. Całość zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i dynię, gotować do miękkości. Dosmakować solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Można posypać pestkami dyni.
Czekoladowe ciasto z malinami a'la murzynek. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Murzynek z malinami
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 300g malin
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Następnie dodać żółtka. Powoli miksując na wolnych obrotach dodać olej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i solę przesiać przez sito. Na zmianę wlewać wodę do masy jajecznej i mąkę, cały czas mieszając delikatnie szpatułką, aż do wykończenia składników. Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać całość. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia od wymiarach ok. 23x33cm i piec 40 minut w 180 stopniach.
Odchudzona wersja nugetsów z płatkami kukurydzianymi w marynacie miodowo-musztardowej. Marynata nadaje naprawdę ciekawy smak kurczakowi, mięso jest soczyste, a panierka chrupiąca.
Kurczak w płatkach kukurydzianych
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 3 szklanki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych Lubella
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem. Musztardę, miód i jogurt wymieszać i dodać do mięsa. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane lekko zmiksować w blenderze lub w woreczku za pomocą wałka. Im mniejsze kawałki, tym lepiej się panierują. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Mięso wyjąć z lodówki i panierować w płatkach, a następnie układać na blaszce. Mięso można jeszcze z wierzchu spryskać odrobinę olejem i piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach do momentu, aż panierka będzie chrupiąca.
Smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto ucierane ze śliwkami
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 170g stopionego wystudzonego masła
- 2 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 600g śliwek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę i stopione masło. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 22x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Sezon na kurki trwa w najlepsze, to bardzo popularne i smaczne grzyby. Zapraszam na duszony schab w sosie kurkowym.
Schab w sosie kurkowym
- 4 plastry schabu
- 400g kurek
- cebula
- 3 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Mięso rozbić, dosmakować solą i pieprzem, obsypać mąką i usmażyć, odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Kurki dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki dodać do cebuli, smażyć razem. Dorzucić schab, ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą i dusić ok. 30 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec dodać śmietanę, dosmakować solą i pieprzem i posypać natką pietruszki.
Trwa sezon na paprykę, można ją teraz kupić naprawdę tanio, dlatego polecam ich faszerowanie. Zazwyczaj faszeruję papryki kaszą lub ryżem wraz z mięsem, tym razem jest to papryka faszerowana chili con carne - meksykańskim farszem. Polecam!
Papryka faszerowana chili con carne
- 4 papryki + 1 papryka do farszu
- 500g mięsa mielonego (może być łopatka, szynka lub indyk)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- szklanka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- sól, pieprz
- wędzona słodka papryka
- kumin (kmin rzymski)
- bazylia, oregano
- łyżka oleju
Na oleju usmażyć cebulę, wycisnąć czosnek i dodać mięso, smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy sól, pieprz, paprykę, kumin, zioła, dusić całość do momentu aż zgęstnieje. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę i dusić jeszcze chwilę. Papryki przekroić na pół, wydrążyć z pestek i nakładać farsz. Układać w naczyniu i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Smaczne owocowe ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym i galaretką.
Ciasto z musem wiśniowym
Biszkopt
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić
białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego
ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać
żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 36x25 wysmarować
wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w
piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Masa
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- + 1 galaretka o smaku owoców leśnych na wierzch
- jagody do posypania
Wiśnie zmiksować, dwa opakowania galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z wiśniami. Rozpuścić również jedną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. Na połowę biszkoptu wyłożyć tężejącą masę, przyłożyć biszkoptem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie na biszkopt wyłożyć jagody i wylać tężejącą galaretkę z owoców leśnych. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Pyszny, szybki o pięknym kolorze koktajl z jagodami, malinami, bananem i jogurtem naturalnym.
Koktajl jagodowo-bananowy
- ½ szklanki jagód
- ½ szklanki malin
- 1 banan
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka ksylitolu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.