Pyszny, delikatny i dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych i spodzie z otrębów. Smakuje jak prawdziwy sernik. I o dziwo smakował mojej rodzince, mimo że był "odchudzony", zniknął w ciagu jednego dnia:)
Składniki na tortownicę o śr. 21cm
Ciasto:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
Masa "serowa"
- 2 duże jogurty naturalne (po 400g)
- 4 białka
- 1//2 szklanki cukru lub stewii
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować papier masłem. Wszystkie składniki na spód wymieszać i wylać na papier. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Wygląda naprawdę cudownie, a jeśli jest odchudzony to pochłonęłabym go w całości :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny!
Usuńale przepysznie wygląda :) w ogóle nie pomyślałabym, że jest dietetyczny... :)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo puszysty, a takie serniki lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńWcale nie wygląda na dietetyczny, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten serniczek, aż trudno uwierzyć, że taki odchudzony, wygląda jak taki normalny:)
OdpowiedzUsuńwyglądem przypomina tradycyjny serniczek :)
OdpowiedzUsuńno no takie ciacho w sam raz na lato, kiedy żal objadać się słodkościami.
Lubię takie serniki, choć zdziwiły mnie jogurty w masie - dałabym głowę, że to ser! Tak czy siak, efekt jest zadowalający :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! A mogę wiedzieć jakiego jogurtu dodałaś? Greckiego? :)
OdpowiedzUsuńZwykłego jogurtu naturalnego
Usuńile cukru nalezy dac do masy serowej? 1 szklankę, 2 czy 1/2?
Usuńpół szklanki cukru
UsuńWygląda jak pełnoprawny sernik, nie dziwię się, że zniknął błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za zaproszenie!:), sernik wygląda rewelacyjnie i na pewno taki zrobię wg Twojego przepisu!!! Pochwalę się jak mi wyszedł:), Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńChciałabym dodać do serniczka ananas. I stąd pytanie- czy lepiej pokłaść na wierzch plastry, czy wkroić do masy? :)
Maja
Myślę, że nie ma różnicy, ale na wierzchu będą efektownie wyglądać :)
Usuństevia jest słodsza od zwykłego cukru? tyle samo jej dodać??:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
Stevia jest słodsza, zależy jaką się posiada. Jeśli w proszku to myślę że 2-3 łyżki wystarczą.
OdpowiedzUsuńPosiadam Stevie w proszku, ale kupiłam taką prawdziwą, a nie sklepową, gdzie Stevii jest niewielki procent a reszta to maltoza (czytajcie składy!). Do mojej Stevii załączona jest łyżeczka, bardzo mała- nawet jedna taka łyżeczka to byłoby za dużo na blachę placka.
Usuń...czy ktoś pokusił się, aby obliczyć kalorie tego serniczka?:)
OdpowiedzUsuń1620. Chyba, że bez cukru, a ze stevią (ale tą prawdziwą, która ma 0 kcal! a nie tę, którą wciskają nam w sklepach) - wtedy aż 400cal mniej, czyli 1220 :)
UsuńPo co piec spód na otrębach jak do masy serowej i tak dodaje się mąkę pszenną? (budynie ;) )
OdpowiedzUsuńDodają aż 260 kcal, nie da się ich ominąć? Może opłacalniej byłoby zamienić jogurty na ser?
W budyniu jest mąka ziemniaczana, nie pszenna.
UsuńSiedzi w piekarniku, dam znać czy dobry :)
OdpowiedzUsuńPierwszy mój wypiek ze Stevią, ciekawa jestem, czy będzie ok :)
ile kcal ma porcja takiego sernika?
OdpowiedzUsuńOk 130kcal
Usuńczy jest możliwość aby dodać do sernika brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńMożna, ale najlepiej dać małe kawałki tak aby ciasto nie opadło, bo brzoskwinie są ciężkie
UsuńWyszło mi super !!! pycha !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDa radę zrobić bez miksera ? :)
OdpowiedzUsuńTak, ale trzeba się liczyć z tym, że białka trzeba ubić ręcznie trzepaczką
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny, już robiłam go 2 razy i jak wygląda tak smakuje, dziś go robię jeszcze raz tylko dodałam troszkę rodzynek.Genialny przepis
OdpowiedzUsuńIle w przeliczeni na zwykły słodzik należy dodać pastylek?
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy ze słodzikiem w pastylkach, więc nie pomogę
UsuńW przepisie jest 1/2 czy 1 lub dwie szklanki cukru?
OdpowiedzUsuńpół szklanki cukru
UsuńSernik bardzo dobry :) zniknął w mgnieniu oka :) upiekłam już ich kilka. Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kamila
Wygląda bardzo apetycznie :) Mam w planie dodać do niego dwa banany:) Dam potem znać jak wyszedł (jak już go zjemy) ;)
OdpowiedzUsuń