Pyszne wegetariańskie kotlety z kalafiora. Zaskakująco dobre!
Kotlety kalafiorowe
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, zostawić trochę większych kawałków. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do kalafiora, wymieszać. Dodać jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć na oleju na rumiany kolor.
Miód pitny jest to napój alkoholowy zbliżony do wina. Palacio Mel (Mazurskie Miody) wytworzony jest według tradycyjnej receptury zgodnie z którą na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna objętość wody. Znakomita kompozycja miodu i soku z dojrzałych malin daje wyborny efekt smakowo – zapachowy. Długie leżakowanie tego trunku gwarantuje wyważony i delikatny smak. Zimą można podawać go jako grzaniec z dodatkiem goździków i cynamonu. Latem może być podstawą do przygotowania drinków z sokami owocowymi i lodem. W temperaturze pokojowej jest doskonały do spożycia z ciastami i deserami i taką propozycję przygotowałam.
Palacio Mel bierze udział w konkursie Winiarskim. Zapraszam do wzięcia udziału. Głosujcie i wygrywajcie nagrody! http://konkurswiniarskiprw.pl/