Czekoladowe ciasto z malinami a'la murzynek. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Murzynek z malinami
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 300g malin
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Następnie dodać żółtka. Powoli miksując na wolnych obrotach dodać olej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i solę przesiać przez sito. Na zmianę wlewać wodę do masy jajecznej i mąkę, cały czas mieszając delikatnie szpatułką, aż do wykończenia składników. Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać całość. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia od wymiarach ok. 23x33cm i piec 40 minut w 180 stopniach.
Odchudzona wersja nugetsów z płatkami kukurydzianymi w marynacie miodowo-musztardowej. Marynata nadaje naprawdę ciekawy smak kurczakowi, mięso jest soczyste, a panierka chrupiąca.
Kurczak w płatkach kukurydzianych
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 3 szklanki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych Lubella
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem. Musztardę, miód i jogurt wymieszać i dodać do mięsa. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane lekko zmiksować w blenderze lub w woreczku za pomocą wałka. Im mniejsze kawałki, tym lepiej się panierują. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Mięso wyjąć z lodówki i panierować w płatkach, a następnie układać na blaszce. Mięso można jeszcze z wierzchu spryskać odrobinę olejem i piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach do momentu, aż panierka będzie chrupiąca.
Smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto ucierane ze śliwkami
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 170g stopionego wystudzonego masła
- 2 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 600g śliwek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę i stopione masło. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 22x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Sezon na kurki trwa w najlepsze, to bardzo popularne i smaczne grzyby. Zapraszam na duszony schab w sosie kurkowym.
Schab w sosie kurkowym
- 4 plastry schabu
- 400g kurek
- cebula
- 3 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Mięso rozbić, dosmakować solą i pieprzem, obsypać mąką i usmażyć, odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Kurki dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki dodać do cebuli, smażyć razem. Dorzucić schab, ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą i dusić ok. 30 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec dodać śmietanę, dosmakować solą i pieprzem i posypać natką pietruszki.
Trwa sezon na paprykę, można ją teraz kupić naprawdę tanio, dlatego polecam ich faszerowanie. Zazwyczaj faszeruję papryki kaszą lub ryżem wraz z mięsem, tym razem jest to papryka faszerowana chili con carne - meksykańskim farszem. Polecam!
Papryka faszerowana chili con carne
- 4 papryki + 1 papryka do farszu
- 500g mięsa mielonego (może być łopatka, szynka lub indyk)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- szklanka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- sól, pieprz
- wędzona słodka papryka
- kumin (kmin rzymski)
- bazylia, oregano
- łyżka oleju
Na oleju usmażyć cebulę, wycisnąć czosnek i dodać mięso, smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy sól, pieprz, paprykę, kumin, zioła, dusić całość do momentu aż zgęstnieje. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę i dusić jeszcze chwilę. Papryki przekroić na pół, wydrążyć z pestek i nakładać farsz. Układać w naczyniu i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.