Cukinia
faszerowana mięskiem mielonym
Składniki dla 3 osób:
- 3 średnie młode cukinie
- Mięso mielone
- 3 łyżki domowego przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- marchewka
- papryka
- Zioła: bazylia, oregano
- 15 dag startego żółtego sera
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Cukinie
przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki. Mięso podsmażyć na oleju, dodać
pokrojony miąższ z cukinii, paprykę, cebule pokrojone w kostkę i marchewkę startą na
tarce. Smażyć jeszcze chwilę, dosmakować ziołami, przecierem pomidorowym, solą
i pieprzem. Środki cukinii wypełnić farszem, posypać startym żółtym serem.
Zapiec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.