Pyszne, domowe pyzy ziemniaczane z mięsem. Wymagają trochę pracy i czasu, ale efekt końcowy jest warty zachodu. Do farszu wykorzystałam ugotowane mięso z rosołu. Tak przygotowane pyzy można mrozić, wystarczy je później podgotować.
Pyzy z mięsem Farsz
500g mięsa drobiowego z rosołu
2 cebule
łyżka oleju
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto
1kg ziemniaków
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podałam z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Chrupiące orzeszki z ciecierzycy w pikantnej posypce to świetna alternatywa dla chipsów i orzeszków. Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe i sycące. Ciecierzyca zawiera dużo witamin i mikroelementów a także błonnik i żelazo. Można użyć gotowej ciecierzycy w puszce lub zwykłą namoczyć przez noc i ugotować.
Orzeszki z ciecierzycy
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól
Ciecierzycę przepłukać i odsączyć, dodać olej i przyprawy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 30 minut do zrumienienia. Podczas pieczenia mieszać, aby była przypieczona ze wszystkich stron.
Smakowita zapiekanka z kaszy z warzywami i kurczakiem, można zajadać samą lub jako dodatek. Danie zdrowe i dietetyczne. Można użyć dowolnej kaszy, ja użyłam jęczmiennej.
Zapiekana kasza z warzywami i kurczakiem
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 pierś z kurczaka
1 cukinia
8 pieczarek
4 łyżki kukurydzy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
zioła: tymianek, oregano
sól, pieprz
Kaszę ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na patelni, dorzucić pokrojoną cebulę, pieczarki, czosnek, cukinię. Do kaszy dodać kurczaka, warzywa, kukurydzę, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Zapiec ok. 20 minut, aby aromaty się połączyły.
oraz napisać w komentarzu pod tym postem Który przepis na blogu najbardziej Ci się podoba. Bardzo proszę o podpisanie się - wystarczy imię i pierwsza litera nazwiska.
Konkurs trwa do 27 lutego 2015r. Zapraszam do zabawy!
Kremowa, rozgrzewająca zupa czosnkowa o delikatnym smaku. Zrobiłam ją po raz pierwszy i od razu stała się moją ulubioną. Jeśli mamy gotowy bulion zupę robi się bardzo szybko.
Zupa czosnkowa
2 główki czosnku (ok. 20 ząbków)
2 cebule
3 litry bulionu
5 ziemniaków
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do bulionu, gotować do miękkości. Cebule i czosnek drobno pokroić, zeszklić na maśle i dorzucić do zupy. Chochelkę wywaru rozrobić ze śmietaną i wlać do zupy. Zmiksować na krem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Masło rozpuścić i wymieszać z miodem, dodać płatki owsiane, amarantus, żurawinę, jeśli będą się słabo kleić to dodać jeszcze jajko. Blachę o wymiarach ok. 20x25 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć na blachę i ugnieść. Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu kroić na batoniki.
Quesadilla to meksykańska potrawa z placków tortilli przełożonych farszem. U mnie wersja z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem. Farsz można dowolnie modyfikować, ważne aby był ser, który "wiąże" całość.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w talarki, przyprawić i usmażyć na łyżce oleju. Paprykę pokroić w kostkę, a ser zetrzec na tarce. Tortillę posypać serem, położyć kurczaka, pieczarki oraz paprykę i przykryć drugą tortillą, położyć na rozgrzanej patelni, odwrócić na drugą stronę. Wystarczy ją delikatnie podgrzać do momentu rozpuszczenia sera.
Kupić tortille bez chemii i ulepszaczy graniczy z cudem. Domowe tortille są najlepsze, wyrabianie ciasta nie jest łatwe, jednak odkryłam fajny sposób aby ułatwić sobie ten proces - wystarczy mąkę zaparzyć, czyli zalać wrzątkiem i wtedy zagniatać. Ciasto jest wtedy bardzo miękkie. Mąka kukurydziana jest wymieszana z pszenną, bo dzięki glutenowi zawartemu w pszennej tortille będą zwarte i nie będą się kruszyć. Z samej kukurydzianej mogłyby nie wyjść.
Tortille kukurydziane składniki na ok. 10 tortilli
ok. 1 szklanka wrzącej wody (w zależności od mąki może to być więcej wody)
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zalać wrzątkiem wymieszać łyżką, jak trochę przestygnie wyrobić ręką. Ciasto podzielić na równe części i rozwałkować na cienkie placki. Aby były równe i ładnie okrągłe, wykrajałam koła z talerzy. Patelnię rozgrzać i piec placki z obu stron po ok. 1 minucie z każdej strony. Tortille ciepłe są elastyczne i miękkie, kiedy stygną robią się twarde, aby były znów miękkie należy je podgrzać.
Faworki obok pączków są najpopularniejszymi smakołykami zjadanymi w Tłusty Czwartek. Faworki zwane inaczej chrustem smażone są u mnie w domu zawsze w karnawale. Przepis sprawdzony z zeszytu mamy.
Faworki
100g masła
3 żółtka
350g mąki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto ciąć na paski o długości 15cm, każdy pasek rozciąć w środku. Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec paska. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Szybki i tani obiad z wątróbki drobiowej z cebulką. Wątróbki nie należy solić podczas smażenia tylko na koniec aby nie była twarda. Przed smażeniem można moczyć ją chwilę w mleku aby była delikatniejsza i bez goryczki.
Wątróbka z cebulką Składniki na 4 osób
800g wątróbki drobiowej
3 cebule
1/2 szklanki mąki
sól, pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
Wątróbki umyć i usunąć żyłki. Obtoczyć w mące i obsmażyć w dwóch stron. Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na drugiej patelni, dorzucić do wątróbki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.