Jakiś czas temu dostałam propozycję przetestowania sosów Tarsmak. Myślałam, że będą to sosy takie typu do dań z grilla, jednak okazało się są to gotowe sosy obiadowe. Nie korzystam z takich gotowców, bo sama wolę ugotować. Jednak sosy miło mnie zaskoczyły bo w swoim składzie nie mają konserwantów.
Na pierwszy ogień poszedł sos Red Thai, który jest dosyć ostry, więc zdecydowałam się go zmieszać z sosem warzywnym.
Sos warzywny w pieczarkami
Składniki: woda, cebula 18%, koncentrat pomidorowy 15%, pieczarka świeża 15%, papryka czerwona i zielona 11%, cukier, olej roślinny, sól, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, przyprawy.
Sos ma dużo warzyw, widocznych gołym okiem - plasterki papryki i pieczarek. Do smaku dodałam nieco bazylii.
Sos Red Thai
Składniki: woda, cebula 18%, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, ogórki konserwowe 3% (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy m.in. gorczyca), skrobia modyfikowana, sól, przyprawy: papryka słodka, curry 0,6% (kolendra, proszek ryżowy, sól, gorcz
Nadaje się do dań kuchni azjatyckiej. W jego składzie są przyprawy takie jak: goździki, kolendra, chilli, curry, ma ostry i charakterystyczny smak.
Sos pieczarkowy
Składniki: pieczarka świeża 35%, woda, cebula, olej roślinny, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, cukier gorczyca, żółtko jaja w proszku, guma ksantowa, guma guar, aromat, przyprawy, lubczyk suszony.
Sos o kremowej konsystencji i lekko pikantnym smaku, idealny do pulpetów, pieczenie, ziemniaków, makaronów, kasz. Nie podabają mi sie te gumy w składzie, ale lepiej wybrać ten sos z półki sklepowej niż innych firm, które mają masę E..., E... i E... .
Jeśli szukacie czegoś na obiad szybkiego, o przystępnym składzie i cenie, to myślę że z tych sosów będziecie zadowoleni.
piątek, 31 maja 2013
czwartek, 30 maja 2013
Dietetyczny sernik na jogurtach
Pyszny, delikatny i dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych i spodzie z otrębów. Smakuje jak prawdziwy sernik. I o dziwo smakował mojej rodzince, mimo że był "odchudzony", zniknął w ciagu jednego dnia:)
Składniki na tortownicę o śr. 21cm
Ciasto:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
Masa "serowa"
- 2 duże jogurty naturalne (po 400g)
- 4 białka
- 1//2 szklanki cukru lub stewii
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować papier masłem. Wszystkie składniki na spód wymieszać i wylać na papier. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
sobota, 25 maja 2013
Pstrąg grillowany z masłem ziołowo-czosnkowym
Bardzo delikatna ryba z aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym. W sezonie grillowym można kupić za naprawdę małe pieniądze pstrąga świeżego patroszonego.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym
Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)
sok z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ryby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać.
Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym
Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)
sok z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ryby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać.
Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe.
środa, 22 maja 2013
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem to smaczne i syte danie, do tego bez mięsa.
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Składniki na ok. 10 sztuk
Farsz:
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku lub mikrofalówce do momentu rozpuszczenia sera.
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Składniki na ok. 10 sztuk
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- miska szpinaku
- 30dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka maggi
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku lub mikrofalówce do momentu rozpuszczenia sera.
niedziela, 19 maja 2013
Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki
Pyszna propozycja na grilla najlepiej smakują z sosem Tzatziki
Sos tzatziki
Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebulka
- 1 łyżka maggi
- świeże zioła: bazylia, tymianek, szczypiorek, pietruszka, koperek
- przyprawy suszone: kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, chili, rozmaryn
- 1 jajko
- sól, pieprz
- patyczki
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem, dodać jajko, świeże zioła i przyprawy, dosmakować maggi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką. Formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki. Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru do zarumienienia.
Podawać z sosem Tzatziki.Sos tzatziki
- 1 ogórek
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 serek śmietankowy
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
- ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć. Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki.
Maślankowe ciasto z rabarbarem
Maślanka i rabarbar połączenie idealne! Gofry z maślanką były delikatne i pyszne, i ciasto na maślance wyszło również pyszne. Przepis stąd
Maślankowe ciasto z rabarbarem
Składniki na formę 35x25 cm
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- ¾ szklanki cukru
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 50g masła
- 50g cukru
- 70g mąki
- szczypta soli
- 400g rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru
Rabarbar obrać, pokroić w
cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę.
Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż
zrobi się kruszonka.
Rabarbar odsączyć z nadmiaru
soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C,
przez około 30-40 minut.
piątek, 10 maja 2013
Sałatka brokułowa
Jestem wielką miłośniczką wszelkich sałatek, na inne przepisy zapraszam TUTAJ. Dziś propozycja sałatki brokułowej w wersji drugiej.
Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa
- 500g brokuła
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz ewentualnie do smaku
poniedziałek, 6 maja 2013
Miód z mniszka lekarskiego
Przegladając gazety natknęłam się na artykuł o ziołach. Zaciekawił mnie przepis na miód z mniszka lekarskiego - czyli tzw. mlecza. Na moim podwórku żółci się od mleczów tak więc postanowiłam spróbować zrobić taki miód. Przygotowanie takiego miodu jest bardzo tanie, bo potrzebne do niego są cytryny i cukier. Miód z mniszka oczyszcza organizm, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, leczy kaszel i ból gardła, chrypkę, dobrze działa na przemianę materii i na wątrobę. Najlepiej słodzić nim herbatę. I smakuje naprawdę jak miód!
Miód z mniszka lekarskiego
Kwiaty wysypać na gazetę i poczekać aż robaczki, mrówki i inni mieszkańcy wyprowadzą się:)
Przełożyć do garnka emaliowanego, zalać litrem wody i dodać wyczyszczone i pokrojone w plastry (wraz ze skórką) cytryny.
Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 24 godziny. Po tym czasie mniszka odcedzić przez sito, a najlepiej przez gazę, aby nie było żadnych paproszków.
Zagotować wywar, przestawić na mniejszy ogień i dodawać cukier cały czas mieszając. Gotować ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie na łyżce powinno się zauważyć że gęstnieje. Przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
Miód z mniszka lekarskiego
- ok. 400- 500 kwiatów mniszka lekarskiego
- 2-3 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Kwiaty wysypać na gazetę i poczekać aż robaczki, mrówki i inni mieszkańcy wyprowadzą się:)
Przełożyć do garnka emaliowanego, zalać litrem wody i dodać wyczyszczone i pokrojone w plastry (wraz ze skórką) cytryny.
Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 24 godziny. Po tym czasie mniszka odcedzić przez sito, a najlepiej przez gazę, aby nie było żadnych paproszków.
Zagotować wywar, przestawić na mniejszy ogień i dodawać cukier cały czas mieszając. Gotować ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie na łyżce powinno się zauważyć że gęstnieje. Przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
niedziela, 5 maja 2013
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana to moja ulubiona to II wersja już na moim blogu.
Zapiekanka z ziemniaków z kurczakiem
Zapiekanka z ziemniaków z kurczakiem
- 1kg ziemniaków
- 30dag piersi z kurczaka
- kilka pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 10dag sera żółtego
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dorzucić cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Dosmakować, dosolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kłaść najlepiej do dużej miski. Do ziemniaków wrzucić mięso z cebulą i z pieczarkami, 3 łyżki śmietany i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wymieszać, dodać ok. łyżeczkę soli (w zależności od ilości ziemniaków). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ziemniaczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, należy sprawdzić po godzinie czy ziemniaki są miękkie. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaczki serem żółtym i piec jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.
sobota, 4 maja 2013
Szarlotka tatrzańska
Kiedy
zobaczyłam zdjęcia szarlotki tatrzańskiej stwierdziłam, że muszę ją zrobić,
wygląda naprawdę efektownie i jest również pyszna! Ciasto kruche wychodzi
idealne, do tego kwaskowe jabłka - szara reneta. Ciasto jest czasochłonne, ale
warte zrobienia.
Szarlotka
tatrzańska
Ciasto
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny (lub masła)
- 90g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2-3 kg jabłek odmiana szara reneta
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Z podanych
składników zagnieść ciasto. Formę wielkości ok. 22x30 cm
(moja miała 25x37 i szarlotka wyszła wysoka) wyłożyć papierem do pieczenia i 2/3 ciasta wylepić formę. Wylepioną formę i resztę ciasta włożyć do lodówki.
Następnie obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na połówki lub
ćwiartki, i za pomocą malaksera, maszynki do krojenia plastrów lub tarki
krojącej w plastry pokroić jabłka na cienkie plasterki. Wszystkie plasterki umieścić w misce, dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać, aby plasterki się nie rozleciały. Na schłodzone ciasto wyłożyć plasterki jabłek warstwowo, jeden na drugim. Docisnąć plasterki delikatnie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160 stopni do zarumienienia.
piątek, 3 maja 2013
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Kotlety bardzo smaczne, powiedziałabym że nawet lepsze od jajecznych.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Składniki dla 4 osób
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Składniki dla 4 osób
- 6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
- 10 pieczarek
- 1 bułka czerstwa
- 2 łyżki otrębów owsianych Sante
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- mleko
- szczypiorek lub pietruszka
- sól, pieprz
- bułka tarta
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć dodać do jajek. Pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Formować kule, spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Subskrybuj:
Posty (Atom)