piątek, 25 stycznia 2013

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne pamiętam z czasów z dzieciństwa, jadałam je na stołówce szkolnej i już wtedy polubiłam. Kotlety te robię często w domu, są tanie i naprawdę pyszne. 


Kotlety jajeczne

Składniki dla 4 osób:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • troche wody
  • szczypiorek lub pietruszka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć dodać do jajek. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Formować kule, spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. 






3 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś takie po raz pierwszy u koleżanki. Smaczne i puszyste kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się za nie już od dłuższego czasu. Dodaje do "must try" :)

    OdpowiedzUsuń