Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne pamiętam z czasów z dzieciństwa, jadałam je na stołówce szkolnej i już wtedy polubiłam. Kotlety te robię często w domu, są tanie i naprawdę pyszne.
Kotlety jajeczne
Składniki dla 4 osób:
- 10 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
- 1 bułka czerstwa
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- troche wody
- szczypiorek lub pietruszka
- sól, pieprz
- bułka tarta
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć dodać do jajek. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Formować kule, spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Jadłam kiedyś takie po raz pierwszy u koleżanki. Smaczne i puszyste kotleciki:)
OdpowiedzUsuńMoja mama czesto takie robila :) pyszne sa!
OdpowiedzUsuńZabieram się za nie już od dłuższego czasu. Dodaje do "must try" :)
OdpowiedzUsuń