Domowe chipsy
Domowe chipsy są banalnie proste do wykonania, a te kupne przy nich mogą się "schować". Idealnie nadają się na przekąskę imprezową. Tak przygotowane w domu chipsy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, no i wiemy co jemy.
Domowe chipsy
- 3 duże ziemniaki
- sól
- olej
Ziemniaki pokroić na bardzo cieniurkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Wypłukać ze skrobii, aby się nie sklejały. Następnie wysuszyć plasterki za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowane ziemniaki usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku na blaszce wysmarowanej olejem. Przyprawić solą lub papryką słodka/ostrą.
Z 3 ziemniaków wyszły 2 talerze takich chipsów.
pycha!:)
OdpowiedzUsuńAle smakowite ;)
OdpowiedzUsuńojej:D jakie cieniutkie! w sumie nie przyszłoby mi do głowy robić w domu chipsy ;D genialne!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) i od razu lepsze niż kupne, wiadomo jakiego tłuszczu się używało do pieczenia (olej rzepakowy to najzdrowszy wybór, ma sporo witamin i omega-3 :) )
OdpowiedzUsuńWybrałabym piekarnik do pieczenia, ale wyglądaja super:)
OdpowiedzUsuńwow, jakie cienkie, ja nigdy tak cienko ziemniaków nie pokroiłam.
OdpowiedzUsuńja wczoraj robiłem duszonkę i wystarczy tarka do kapusty, taka jak do szatkowania na kiszoną... plasterki wychodzą bardzo cienkie, a starcie jednego ziemniaka mi zajmuje kilkanaście sekund, no ale tarka musi być ostra i trzeba uważać na palce
UsuńSuper przekąska i zdrowsza niż kupna:)
OdpowiedzUsuńŚiwtene! Na pewno zaraz wypróbuję!
OdpowiedzUsuńile czasu trzymać na oleju?
OdpowiedzUsuńAż się zezłocą i będą chrupiące
UsuńLepsze są te chipsy niż te ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńProponuję dobrą oliwę i niezbyt dużą temperaturę, będą znacznie zdrowsze, a to chyba też bardzo ważne.
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska!
OdpowiedzUsuń