niedziela, 6 stycznia 2013

Domowe chipsy

Domowe chipsy są banalnie proste do wykonania, a te kupne przy nich mogą się "schować". Idealnie nadają się na przekąskę imprezową. Tak przygotowane w domu chipsy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, no i wiemy co jemy. 



Domowe chipsy
  • 3 duże ziemniaki
  • sól
  • olej
Ziemniaki pokroić na bardzo cieniurkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Wypłukać ze skrobii, aby się nie sklejały. Następnie wysuszyć plasterki za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowane ziemniaki usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku na blaszce wysmarowanej olejem. Przyprawić solą lub papryką słodka/ostrą.
Z 3 ziemniaków wyszły 2 talerze takich chipsów.




13 komentarzy:

  1. ojej:D jakie cieniutkie! w sumie nie przyszłoby mi do głowy robić w domu chipsy ;D genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) i od razu lepsze niż kupne, wiadomo jakiego tłuszczu się używało do pieczenia (olej rzepakowy to najzdrowszy wybór, ma sporo witamin i omega-3 :) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybrałabym piekarnik do pieczenia, ale wyglądaja super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, jakie cienkie, ja nigdy tak cienko ziemniaków nie pokroiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wczoraj robiłem duszonkę i wystarczy tarka do kapusty, taka jak do szatkowania na kiszoną... plasterki wychodzą bardzo cienkie, a starcie jednego ziemniaka mi zajmuje kilkanaście sekund, no ale tarka musi być ostra i trzeba uważać na palce

      Usuń
  5. Super przekąska i zdrowsza niż kupna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śiwtene! Na pewno zaraz wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. ile czasu trzymać na oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zezłocą i będą chrupiące

      Usuń
  8. Lepsze są te chipsy niż te ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proponuję dobrą oliwę i niezbyt dużą temperaturę, będą znacznie zdrowsze, a to chyba też bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń